Арсенал победи Кристъл Палас с 5:0 в мач от 21-я кръг на Висшата лига. Попаденията за "артилеристите" бяха дело на Габриел Магаляеш, Леандро Тросар и Габриел Мартинели се разписа на два пъти, а Дийн Хендерсън имаше малшанса да си отбележи автогол. "Артилеристите" доминираха през цялото време, а Кристъл Палас изглеждаше като отбор, който е примирен с поражението и не знаеше как да се противопостави на своя съперник. С тази победа Арсенал е вече 3-и с актив от 43 точки, само на две от първия Ливърпул, докато Кристъл Палас остава на 14-о място с 21 пункта на сметката си.

Gulliver/GettyImages
35 снимки

В 11-а минута бе първото по-интересно положение в мача, след като Деклан Райс изпълни корнер, а Габриел се пребори по чудесен начин за позицията си, за да стреля отблизо с глава, като не остави шанс на Хендерсън да реагира - 1:0 за Арсенал.

Десетина минути по-късно "артилеристите" имаха нова възможност от ъглов удар, като отново Габриел бе намерен в наказателното поле, но този път ударът на бразилеца бе безкрайно неточен. В 33-а минута Рая сбърка при изнасянето на топката, а Джеферсон Лерма овладя и не се поколеба да стреля, но стражът на Арсенал поправи грешката си и изби в корнер.

В 37-а минута Букайо Сака изпълни превъзходно корнер, а отново Габриел бе забравен, който засече топката с глава, която впоследствие се отклони от тялото на Дийн Хендерсън и влетя във вратата. Останаха съмнения за нарушение срещу вратаря на Кристъл Палас, но ВАР не се намеси и попадението бе зачетено - 2:0 за Арсенал.

Във втората минута на добавеното време Жезус намери перфетно Тросар в противниковото наказателно поле, а белгиецът отправи мощен изстрел от малък ъгъл, който прелетя над напречната греда.

В 48-а минута Еберечи Езе видя празното пространство и опита удар от дистанция, който донякъде изненада Давид Рая, но стражът на Арсенал изби в корнер. 

Десетина минути след това Арсенал организира страхотна контраатака, след като Давид Рая хвърли топката към Габриел Жезус, който напредна с кълбото в крака и след това намери Леандро Тросар, а нападателят покааза самочувствие и преодоля Клайн, след което изпрати топката във вратата на съперника - 3:0 за Арсенал.

В 64-а минута Еберечи Езе стреля от пряк свободен удар, като опитът му бе силен, но право в ръцете на стража на Арсенал, който се подсигури, избивайки в корнер. Кристъл Палас тотално се предаде в добавеното време на срещата, като Еди Нкетиа намери появилия се като резерва Габриел Мартинели, а бразилецът насочи прецизен удар с десния крак и направи резултата 4:0 за Арсенал.

По-малко от 120 секунди след това ситуацията се повтори, а този път Жоржиньо намери Мартинели, който показа скорост и отново със завидно самочувствие завърши в същия ъгъл на Хендерсън, оформяйки крайния резултат - 5:0 за Арсенал.

Стартови състави:

Арсенал: 22. Давид Рая, 35. Олександър Зинченко, 6. Габриел, 2. Уилям Салиба, 4. Бен Уайт, 29. Кай Хаверц, 41. Деклан Райс, 8. Мартин Йодегор, 19. Леандро Тросар, 7. Букайо Сака, 9. Габриел Жезус

Кристъл Палас: 30. Дийн Хендерсън, 3. Тайрик Мичъл, 17. Натаниел Клайн, 6. Марк Гехи, 16. Йоаким Андерсен, 10. Еберечи Езе, 26. Крис Ричардс, 8. Джеферсон Лерма, 15. Джефри Шлуп, 19. Уил Хюз, 14. Жан-Филип Матета