Сам Алърдайс вече не е селекционер на Англия. Това стана ясно след спешно заседание на Футболната асоциация на Англия, породено от скандалните изказвания на наставника пред журналисти под прикритие от "Дейли Телеграф". 

На записите се чуват твърденията му, че може да помогне на предрешените като близкоизточни бизнесмени репортери да заобиколят правилата на ФА за собственост върху футболистите от трета страна срещу 400 хил. паунда. Цял ден той беше из офисите на Асоциацията да дава обяснения за думите си. 

В крайна сметка, от ФА излязоха с кратко съобщение, в което казват, че Алърдайс си е тръгнал по собствено желание. Но дори той да не беше предприел този ход, щеше да бъде уволнен. Временно селекционер на Англия ще бъде Гарет Саутгейт, докато се намери постоянен вариант. 

Ето и какво пише в съобщението на Асоциацията: 

"ФА официално потвърждава, че Сам Алърдайс напусна поста си като селекционер на Англия. Поведението му, което беше разпространено в медиите днес, е недопустимо. Той приема, че е направил огромна грешка и се извини. Все пак, заради естеството на действията му, ФА и Алърдайс приеха да разтрогнат договора по взаимно съгласие."

"Това решение не е взето с лекота от Асоциацията. Целта ни е да следим за развитието на футбола като цяло и да спазваме най-етичните норми на поведение. Селекционерът на Англия е фигура, която трябва да излъчва лидерство и да показва уважение към всички аспекти на играта."

"Гарет Саутгейт ще поеме задачите на поста за следващите четири мача с Малта, Словения, Испания и Шотландия, а през това време ще тече процесът по намиране на нов селекционер. ФА пожелава успех на Сам Алърдайс за в бъдеще", написаха от Асоциацията в съобщението си до медиите.