В поредния епизод от "Лигата на джентълмените" Боби Борисов разглежда интересни аналитични показатели във футбола, както и развитието на системата ВАР.

Има много футболни двубои, в които крайният резултат се определя от мнозина като случайност или плод на късмета. Поради тази причина се смята, че крайният резултат не винаги ни дава ясна представа за случилото се на терена. 

Точно поради тази причина все повече спортни анализатори се обръщат към по-напреднали модели от типа xG, в които се измерва качеството на създадените положения пред двете врати и се борави с термини като „качество на създадените положения пред противниковата врата” (обяснението за „очаквани голове”) и „качество на допуснатите положения пред собствената врата” (обяснението за „очаквани допуснати голове”)

xG – Очаквани голове – колко гола средно на мач ще вкара играч или отбор въз основа на качеството на ударите и положенията, които използва

Целта на този метод е да се анализират качеството на създадените шансове и да се обясни далеч по-добре играта на даден състав. 

За целта една от големите статистически организации е създала алгоритъм, базиран на статистика от над 100 хиляди удара, анализирани от над 10 параметъра за всеки от тях. Всеки удар има своята голова възможност, която се изчислява. 

Има вече няколко сайта, които следят и доставят напълно свободно тази информация за големите първенства на Европа. 

Стойността на двата коефициента варира от 0 до 1. Ако стойността е 0.5, това означава, че в половината от случаите, когато е отправен подобен удар (от съответното място, по същия начин и в същата посока) е вкаран гол. Ако стойността е 0.3, това означава, че гол има в 30 % от тези случаи. 

Гледай "Лигата на джентълмените" всеки понеделник и четвъртък!

Включи се във всички анализи и прогнози за предстоящите мачове от английската Висша лига => https://www.facebook.com/ligatanadjentulmenite