Отношенията между настоящия и бившия мениджър на Манчестър Юнайтед - Жозе Моуриньо и сър Алекс Фъргюсън - винаги са представлявали интерес. Специалния никога не е криел уважението си към шотландския си колега, но си е позволявал някои критики и любопитни коментари.

Обикновено в позиция на съперници, съдбата ги постави от едната страна на барикадата през лятото на 2016 година. Португалецът поема „червените дяволи“ повече от половин година след раздялата си с Челси и така неусетно Единствения и Фъргюсън, който работи в клуба, „заиграват в един отбор“.

Промени ли се обаче нещо в поведението на португалския специалист спрямо сър Алекс, вижте изказвания на Моуриньо преди и след поемането на тима от Театър на мечтите:

Жозе Моуриньо за Сър Алекс преди поемането на Манчестър Юнайтед:

„Хората искат буря. Но няма да я получат. Уважавам Сър Алекс много, защото е голям треньор. Но аз следвам своя начин на работа. Аз не разговарям с арбитрите. Не искам другите мениджъри да постъпват като мен. Това си е мое правило. Едно е да говориш, друго е да викаш“, казва Жозе Моуриньо за Алекс Фъргюсън през 2005-а година.

„Нямам нищо против сър Алекс Фъргюсън. След мача бяхме в офиса ми – говорихме си и пихме вино. За съжаление, тъжна чаша вино беше това за него“.

„Сър Алекс е голям мениджър, той е много интелигентен, и използва много умело своята сила и престиж. Съдията не бива да го разрешава. Уважавам много Фъргюсън. Аз казвам, че е шеф. Може би, когато навърша 60 години, децата ще говорят така и за мен“.

„Ако не ме закачат (Фъргюсън и Венгер), и аз няма да ги закачам. Ако обаче ме засегнат, готов съм да отвърна и то сериозно“.

Жозе Моуриньо за сър Алекс след поемането на Манчестър Юнайтед:

„Сър Алекс винаги е добре дошъл на тренировките. Неговото мнение е важно за мен. Също толкова значимо, колкото на всяка друга легенда. Ще се опитам да се поуча от тях“, заяви Моуриньо малко след като зае мениджърския пост на „Олд Трафорд“.

Припомняме, че неотдавна медиите в Англия писаха, че лично Моуриньо е настоял пред управата на Юнайтед да бъде дадена по-голяма власт на Фъргюсън в клубните дела.