Всички обичат да говорят за футбол и са напълно сигурни, че разбират от тази игра. Дори онези, които я виждат за първи път. Не се учудвайте, заради това и футболът е уникален! А „Лигата на джентълмените” е мястото, където ще видите „Великата Английска Игра”.

Вероятно ще се учудите на традициите, които футболът е създал и продължава да поддържа на Острова.

Страстта и емоциите са нещо напълно обичайно, защото любимият отбор е едно от най-важните неща за всеки привърженик.

Поздравяването на мениджърите след края на срещите не е случайно. Само в Англия този акт е издигнат в култ и има своето огромно значение. „Лигата на джентълмените” няма да пропусне споровете и дискусиите, дори противоречивите мнения, но в края остава винаги взаимното уважение и респект. Защото чрез него всеки демонстрира и отношението си към своя отбор. Да обиждаш противника, всъщност означава, че не уважаваш своя клуб. 

В последните десетилетия футболът бавно и сигурно се превърна в бизнес. „Лигата на джентълмените” ще погледне зад числата и тяхната финансова стойност, за да обясним процесите на управление в самите клубове. Защото един британски паунд може да има различно значение за два клуба. И ние трябва да го оценим, според неговата стойност.

Футболът вече е играта на мениджърите. Те са звездите и планират всичко до последния детайл – в тренировките, мачовете, възстановяването, свободното време на играчите дори. Големите имена на терена имат задължението да накарат отборите да блестят. Играта се превръща в наука - геометрия на терена, статистика в анализа, психология в съблекалнята, медицина във възстановяването и техника при боравенето с топката. Тази наука също е уникална.

А ние искаме да сме Джентълмени на „Великата Английски Игра“!

Добре дошли в „Лигата на джентълмените”!

Представяне на Борислав Борисов

Пътят до върха или радостта след успеха!

Никога не съм успявал да кажа какво точно означава футболът за мен. Това пътешествие се оказа далеч по-дълго, страстно и вълнуващо, отколкото някога съм мислил, че ще бъде. Всичко започна с вечното очакване в двора на училището на други деца, с който да играем. Нямах представа защо изобщо може да ги вълнува нещо друго освен футбола. Мина се през тренировки, мачове, емоции, страст, в един момент изкарвах прехраната си с любимата игра и после реших да се откажа. И когато потърсих нещо друго, пак се върнах към футбола. И така почти 50 години вече.

За мен футболът е вече низ от въпроси, чиито отговори все не намирам, но нямам намерение да спирам да търся. Кое е по-важно? Победата или загубата? На пръв поглед отговорът е ясен, нали? Само че не е точно така. Подкрепям Англия от 1982, а съм привърженик на Арсенал от втората половина на 80-те години. При мен не беше от „пръв поглед”. Започна с финал за купата на Лигата през 1987, после и през 1988, за да се „предам” през 1989. Но когато осъзнах, че Арсенал ще бъде моят отбор, клубът не беше ставал шампион от 17 години.

И до 2004 година изживях мечтата на всеки привърженик. Видях отбора си да печели всички купи, които аз ценя. Да триумфира, вдигайки купите в дома на големите си съперници, да е олицетворение на стил, да е уникален. И това неочаквано ме промени! Някъде по това време осъзнах, че трофеите не ме привличат толкова.

Искам да изживея пътя до върха. Не от второто място, а от дъното, чак до върха. Споделих това с мой приятел  и му казах, че искам моят отбор да се срине, така че да бъде изоставен от всички, които са привърженици, заради купите и трофеите. И почти се случи.

Разказвам това, защото за мен моментът на триумфа не е съществен. В моето съзнание най-великото чувство е да изживееш пътят до успеха. Да усетиш загубите така болезнено, както възторжено ще приемеш после и победите. Да вярваш в отбора си, когато никой не го прави и да гледаш на успеха спокойно, когато всички го празнуват диво. Да можеш да кажеш в моментите, когато трофеите биват вдигани простичкото „Никога не съм имал съмнение”.

Защото пътешествието до върха с любимия отбор е много по-ценно за мен от радостта след последния съдийски сигнал при спечелената вече победа.

Ако искате да се насладите на процесите и да потърсите отговори на въпроси, които дори още не сте мислили да си зададете, ще ви очаквам в „Лигата на джентълмените”!