Холандската легенда Йохан Кройф смята, че Англия няма шанс да спечели Световната купа, докато Фабио Капело е селекционер на тима. Според ексцентричния специалист, „Трите лъва” играят като Италия, и се „интересуват само от резултата”. Той коментира още, че италианските мениджъри в Англия като Карло Анчелоти в Челси, Роберто Манчини в Ман Сити, и Капело, влияят зле на футболната философия на Острова.

„Когато Капело е на пейката, целият свят знае какво да очаква от Англия. Ситуацията е много любопитна,” заяви Кройф пред „Мирър”. „Италианските треньори влияят на философията им. Англия вече има много сходни черти с Италия. Психиката им се промени, и сега там всички се интересуват само от резултата. След провала през 2006, Англия се нуждае от голям спектакъл, но под ръководството на Капело, това няма как да стане.”

Не за първи път Кройф напада открито Капело. Според холандеца, Испания, Аржентина и Бразилия за трите фаворита за спечелване на Мондиала, но не отписва и своята родина.

„Ако Испания успее да покаже класата си на терена, може да постигне голям успех. Но те трябва да се подобряват с всеки изминал мач, без да показват признаци на напрежение,” обясни Кройф. „Те трябва да играят със същата гордост и класа, която видяхме на Евро 2008, за да спечелят и Световното.”

„Няма да е справедливо, ако Аржентина разчита само на Лионел Меси. Тяхната система и целият отбор трябва да е силен, и трябва да правят необходимите промени, за да са сигурни, че неговата ефективност не се губи,” каза още той.

„Бразилия има невероятни таланти, различни играчи от преди. Сега имат сериозен вратар, добра защита, и по-европейски стил. Това обаче може да се окаже негативно. Сега, според мен, Испания е Бразилия-та на Световното,” добави Кройф.

„Холандия има някои добри футболисти, но звездите не играят в Холандия. А когато това отсъства, е невъзможно за дългосрочен прогрес и успехи,” завърши легендата.