Асоциацията на професионалните футболисти пусна 4 000 броя на специализирано издание, насочено към проблемите на футболистите, страдащи от депресия и стрес. 36-страничният комикс стана актуален след като футболният свят изгуби Гари Спийд, самоубил се през уикенда.

В книжката има дадени примери с Анди Коул, Стан Колимор и Пол Гаскойн.

Идеята е футболистите да осъзнаят и потърсят помощ, ако имат нужда от това и ако някой от тях изпадне в депресия, да не изпада в отчаяние и униние.

Изданието, което вече е било раздадено на всички 4000 членове на организацията съдържа картинки и съвети за помощ, както и телефон, на който да се обадят за съвет при психологически проблем.

Въпреки че все още не е известна истинската причина за смъртта на Гари Спийд, изпълнителният директор на Асоциацията Гордън Тейлър смята, че проблемът трябва да се търси в професионалните дейности на покойния треньор.

„Надявам се, че смъртта на Спийд ще накара футболистите да не крият своите психологически проблеми. Нека разберат, че сме създали система за подкрепа, която може да им помогне”, сподели Гари Спийд.

Един от първите автори в изданието е настоящият шеф на Асоциацията на професионалните футболисти Кларк Карлайл, който се лекува от алкохолна зависимост през 2003 година. Не е ясно защо, но той не е написал текст за своя проблем, а за смъртта на Роберт Енке.