13 кръга, 12 победи и само 1 реми  - Манчестър Сити записа още един уикенд на непосилно за преследвачите темпо във Висшата лига. Тимът на Хосеп Гуардиола затвори отминалия кръг в първенството с неочаквано напечено гостуване на новака Хъдърсфийлд. В същото време действащият шампион Челси се впусна в коварно дерби срещу Ливърпул, а вторият в класирането Манчестър Юнайтед посрещна у дома друг от новаците.

Ето какво се случи по английските терени през последните 3 дни…

УЕСТ ХЕМ – ЛЕСТЪР СИТИ 1:1

Кръгът стартира още в петък със сблъсък между два отбора, които има защо да се притесняват за оцеляването си. Лестър пристигна в Лондон с идеята да вземе глътка свеж въздух, като допълнително влоши нещата за Уест Хем. Мачът тръгна и в подобна насока, след като само 8 минути игра бяха нужни на „лисиците” да открият. Последваха куп пропуски на Варди, Марез и компания, а от нищото „чуковете” изравниха точно преди паузата. Резултатът се запази непроменен до края и не свърши кой знае каква работа за когото и да е от съперниците. Лондончани останаха в зоната на изпадащите с 10 точки, докато Лестър се мъдри на 12-ата позиция на дистанция от 4 точки над чертата.

Мойс призова феновете: Застанете зад нас

КРИСТЪЛ ПАЛАС – СТОУК СИТИ 2:1

След 5 поредни мача без победа във всички турнири, Кристъл Палас показа воля за живот на дъното в английския елит. Момчетата на Рой Ходжсън по инфарктен начин обърнаха гостуващия Стоук. След нулево първо полувреме „грънчарите” поведоха с гол на Джердан Шакири в 53-ата минута. Само три по-късно дошлият под наем от Челси Рубен Лофтъс-Чийк изравни, за да започне голямото дебнене. И така до втората минута на продължението, когато централният защитник Мамаду Сако бе на точното място, за да донесе едва втората победа на „орлите” през сезона. Тя също така отне лидерството на отбора в класацията за най-слаба атака.

СУОНСИ – БОРНЕМУТ 0:0

И като отворихме дума за най-безопасното нападение във Висшата лига, трябва да споменем Суонси. Предпоследният в класирането имаше късмет да удържи нулево реми у дома срещу Борнемут. Отбелязаните обаче едва 7 гола от началото на сезона едва ли са повод за гордост. Все пак имаше и добра новина за „лебедите” – те сложиха край на негативната серия от 5 поредни загуби във всички турнири.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – БРАЙТЪН 1:0

Халф на Юнайтед разкри: Оперираха ми сърцето

Без да впечатлява особено, Юнайтед успя да вземе мач, който лесно можеше да се превърне в разочарование за феновете. След 0:1 от Базел в Шампионската лига през седмицата „червените дяволи” концентрираха цялото си внимание върху домакинството срещу новака във Висшата лига. Ако някой обаче бе очаквал лесна победа над „чайките”, те направиха всичко възможно, за да разбият подобна представа. Гостите се държаха повече от достойно срещу именития съперник до злощастната 66-а минута, когато Люис Дънк си заби автогол. Успехът пък имаше и друга стойност освен важните 3 точки. Под ръководството на Жозе Моуриньо „червените дяволи” са непобедени вече в 39 двубоя на „Олд Трафорд”. Предишното най-добро постижение (37) принадлежеше на легендарния сър Алекс Фъргюсън.

Специалния нахока публично една от звездите си

НЮКАСЪЛ – УОТФОРД 0:3

Каквото можеше да се обърка за Нюкасъл в този двубой, се сгромоляса здраво. Още преди изминаването на първите 20 минути „свраките” вече губеха с 0:1 у дома, а секунди преди почивката ДеАндре Йедлин си отбеляза автогол. Андре Грей в 62-ата минута постави мача извън възможностите за отбора, воден от Рафаел Бенитес. Испанецът със сигурност е беснял в съблекалнята след четвъртата поредна загуба в първенството, приближила тима му на 4 точки от зоната на изпадащите.

ТОТНЪМ – УЕСТ БРОМИЧ 1:1

„Шпорите” определено загубиха инерцията си в първенството. Загубите от Арсенал и Манчестър Юнайтед явно оказаха своето влияние, след като тимът на Маурисио Почетино с цената на огромни усилия избегна загуба от Уест Бром, чийто мениджър Тони Пюлис е заложен на дузпата. Само една победа в последните 4 шампионатни срещи е твърде скромен актив за лондончани, които специалистите редят сред претендентите ако не за титлата, то поне за топ 4.

Бивш играч на Тотнъм накисна много лошо Дани Роуз

ЛИВЪРПУЛ – ЧЕЛСИ 1:1

Това ли е голът на сезона в Премиършип?

Мачът, който всички очакваха с притаен дъх. Разликата от 3 точки в полза на Челси преди него само доизостри напрежението в 167-ия сблъсък срещу Ливърпул. Първото полувреме на „Анфийлд” определено донесе повече и по-добрите положения за гостите от Лондон. По една или друга причина „сините” не успяваха да използват миговете, когато разкъсваха традиционно разсеяната отбрана на „червените”. След почивката домакините заиграха една идея по-добре и неприятна грешка на Тиемуе Бакайоко помогна на Мохамед Салах да открие с гол срещу бившия си тим. Египтянинът не се зарадва, но пък никой можеше да спре Уилиан да стори същото, когато 5 минути преди изтичането на редовното време матира Симон Миньоле с малко случаен, но безкрайно красив прехвърлящ удар от ъгъла на наказателното поле. Той не отменя факта, че Антонио Конте все още чака първата си победа над Юрген Клоп.

САУТХЕМПТЪН – ЕВЕРТЪН 4:1

Скъпата „карамелена” селекция от лятото записа пореден срамен резултат. Капитанът Уейн Рууни остана неизползвана резерва, докато един от най-слабо бележещите тимове в английския елит правеше на пух и прах отбраната пред Джордан Пикфорд. Младият вратар даде всичко от себе си, а Евертън дори изравни с магически гол на Гилфи Сигурдсон в продължението на първото полувреме. След него обаче несъстоятелното каре от защитници на два пъти изпусна фатално Чарли Остин, а капитанът на „светците” Стивън Дейвис оформи поредния щрих в агонията на ливърпулци. Допреди този мач Саутхемптън бе вкарал едва 9 гола в елита и имаше третото най-слабо нападение.

БЪРНЛИ – АРСЕНАЛ 0:1

Изненада: Йозил отпадна от групата на Арсенал за Бърнли

В мач, преди който една от звездите на Арсенал Месут Йозил ненадейно отпадна от групата без видима причина, „топчиите” успяха да се доберат драматично до трите точки. Играта на лондончани бе лишена от обичайния блясък, но пък дузпата, която Алексис Санчес реализира малко преди края на редовното време. Чудесна развръзка за хората на Арсен Венгер, които тихомълком се вмъкнаха в топ 4 на класирането.

ХЪДЪРСФИЙЛД ТАУН – МАНЧЕСТЪР СИТИ 1:2

Високо напрежение след Хъдърсфийлд-Ман Сити

Новаците, които по-рано в кампанията нанесоха първа загуба на Манчестър Юнайтед, не успяха да сторят същото с другия манчестърски гранд. Не че нещата на „Джон Смитс Стейдиъм” не тръгнаха в тази посока с автогола на Николас Отаменди в добавеното време към първото полувреме. Веднага след почивката „гражданите” получиха справедлива дузпа, чрез която Серхио Агуеро изравни. Преследвачите вече потриваха ръце за втората грешна стъпка на „гражданите” в първенството, но в 84-ата минута Рахийм Стърлинг отбеляза победен гол и помогна на отбора да запише впечатляващата 11-а поредна победа в първенството. Така авансът на Сити пред Юнайтед на върха в класирането остана 8 точки.

Гуардиола: Щастливи сме от начина, по който спечелихме

Постиженията на "небесно сините"