Челси стартира поредната си кампания в преследване на мечтания трофей в Шампионската лига с измъчена победа над Порто. „Сините” се наложиха само с 1:0 под изсипващия се на талази дъжд над „Стамфорд бридж”. Единственото попадение бе дело на Никола Анелка три минути след почивката, а Порто също имаше достатъчно възможности, за да вземе поне точка от Западен Лондон.

Момчетата на Карло Анчелоти вече усвоиха стила, желан от наставника им, и се стараят да са максимално ефективни във всички фази на играта. Анчелоти не можеше да разчита на услугите на Дидие Дрогба, но Анелка бе на мястото си, за да го замести.

Порто игра няколко минути с човек по-малко, след като вече в добавеното към редовното време Франсиско Фернандо получи втори жълт и съответно червен картон.

Вратарят на гостите Елтон имаше силен ден, и запази дълго време мрежата си празна, въпреки опитите на Франк Лампард и Саломон Калу. Петър Чех обаче също не скучаеше, и също има важна роля за успеха на Челси, след спасявания на удари от страна на Фреди Гуарин и Силвестре Варела.

Първите 45 минути бяха тежки за „сините”, но още на старта на втората част Анелка успя да преодолее Елтон за първи и последен път в мача. Вратарят на Порто успя да отбие първия шут на Анелка, но нападателят реагира добре и овладя рикоширалата топка, за да я прати вече неспасяемо в мрежата.

След като вече се озоваха водещи в резултата, футболистите на Челси вече заиграха по-спокойно, макар и не прекалено, тъй като непрекъснато трябваше да бъдат нащрек и да пазят крехката си преднина до края.

В другия мач от група D нещата стояха доста по-скучно, като Атлетико Мадрид сам се закопа с 0:0 срещу аутсайдера АПОЕЛ Никозия. Въпреки че испанците очаквано имаха повече положения за гол в срещата, такива не липсваха и пред кипърската „Пепеляшка”. Диего Форлан се размина на няколко пъти с попадение, но Атлетико като цяло игра без настроение и дори можеше да изпусне точката в мача.