Темата на NOVA тази седмица разказа три житейски истории за силата на духа.

"Живот след ръба" ни среща с боеца Благой Иванов-Багата, с алпиниста Боян Петров и с Тодор Мангъров.

Алпинистът Боян Петров преживява всичко, за да излезе над облаците. Първо тумор, ново онкологично заболяване, след това и диабет, заради който поставя инсулин четири пъти на ден. И няколко тежки травми. През 2016-та се бори за живота си с дни, след като е блъснат от кола.

"Пирони, пластини, аз искам върхове. Не искам да почивам само защото имам желязо в крака," казва Боян. "Искам когато се обърна да виждам само върховете. Лошите неща да изчезнат."

На 26 февруари 2012-та Благой Иванов-Багата е наръган с нож в столично заведение. Лекарите в Пирогов се борят шест часа да го стабилизират. Острието прерязва коронарен съд в сърцето му. Той стига сам до болницата, с такси. "От реанимацията натам нищо не помня," споделя Багата.

Според реаниматорите един от петима с подобно нараняване оцелява, за да получи медицинска помощ и много малък процент след това. Благой е седмици наред в критично състояние с опасност за живота. Прекарва месеци на хемодиализа и командно дишане.

Браво! Багата бе окървавен, но пречупи корав съперник

Багата №1 във фенския вот

Багата защити световната си титла в ММА 

"Сега се чувствам по-силен. По-силен човек, по-силен характер," казва Багата. Връща се на ринга година, след като е стигнал на ръба. Петък, 13-ти. Помни противника, но не и датата. "Лесна среща за мен," с усмивка отбелязва той. Победите следват една след друга. Вече са 16. Казва, че надделява този, който знае какво иска от мача, който има силна воля и дисциплина. Влиза 6-годишен в залата.

Побеждавал е противник с две счупени ръце.

Грешките са недопустими и за Боян Петров. "Страховете трябва да ги има. Спират те да не направиш крачките, които не познаваш," обяснява алпинистът. Готви се да изкачи Еверест без кислород и без шерпи.

Боян Петров тръгва към Еверест догодина

Боян Петров и Иван Иванов сред най-успешните за 2017-та

Благой се е научил да търси лицата на хората зад маските на непобедимите. "Тренирал съм с много шампиони. Изглеждат единаци, концентрирани, гони задачите си. Постепенно и ти ставаш такъв. Тези които са с теб, когато си в труден момент, тогава виждаш кой ти е близък," споделя той.

Иска да се бие още няколко години, след което да тренира деца и да гледа собствения си син. "Радост, една от най-големите радости в живота," с умиление допълва Багата.

Боян Петров не спира да помага на деца с диабет, като им показва, че болестта не трябва да ги спира от нищо. "Хора, издигнете се над всичко, над облаците," завършва той.

"Когато паднеш, трябва да станеш винаги. Иначе, ако нямаше препятствия и трудности, нямаше да е интересно," са финалните думи на Благой Иванов.