Спортист номер 8 на България за 2017 година,  алпинистът Боян Петров, сподели при награждаването си, че планира през 2018 година да атакува най-високия връх на планетата Евересет.

„Направих два осемхилядника. Вече няма връщане назад. Пожелавам на всички вас догодина да имате своите лични Еверести. На треньорите – да развиват своите шампиони. Да има шампион до шампион догодониа в тази зала”, сподели Боян Петров.

"Знам, че сравнено със световните успехи сме по-назад. Започвам да се усещам, че увличам маса от хора, които отиват в планините и си поставят цели."

"Постижението е по-спортно, когато го правиш без допълнителен кислород и носачи. Искам да стана 40-ият човек, изкачил 4-те осемхилядника, а аз искам да вляза в 20-ицата направили го без кислород."

"Не подценявам Еверест. Не съм се качвал над 8600. Ще направя един 8-хилядник преди това. Надявам се и небето да се отвори и тогава се раздаваш. На място ще преценя маршрута, гредайки условията."

"Беше много свежа идея - да видиш тези, с които живеете заедно и те се качват на сцената. Жена ми запази самообладание. В светлината на прожекторите е различно."

"Станах по-голям стратег. Познавам себе си като алпинист, в началото имах пропуски. Сега имам познания за планината и за себе си. Търпението е много важно качество."

"Да си поставят върхове, хората. Да имат своите Еверести. Запомнящи се моменти. Постигането на целите осмисля живота", завърши Боян Петров.