Битката на шампионите вече е уредена! Ислам Махачев ще се изправи срещу Александър Волкановски на UFC 284. Събитието ще се проведе на 1 февруари 2023 г. в Пърт, Австралия. Това означава, че Волкановски ще е домакин! Дуелът ще е за титлата в лека категория на UFC, която сега е притежание на Махачев. По този начин Волкановски ще опита да стане шампион в две категории. В момента австралиеца държи пояса в категория перо.

Волкановски е номер 1 в ранглистата на UFC, независимо от категорията. Ако Махачев го победи, тогава той ще заеме първото място, а това те прави най-добрият ММА боец в света.
 

Волкановски е с рекорд 25 победи и 1 загуба  в ММА и е в серия от 22 поредни победи. Той не е губил от 2013 година насам. Единствената му загуба е с нокаут, но битката беше в полусредна категория. Австралиецът има 12 победи в UFC, включително 4 защити на титлата си.

Махачев има 23 победи и 1 загуба в ММА и е в серия от 11 поредни победи. Нокаутирал е 15 пъти съперниците си. Единствената му загуба е с нокаут от Адриано Мартинс през 2015 година.