Ислам Махачев е новият шампион в лека категория на UFC. Той отказа бившия шампион Чарлз Оливейра във втория рунд на основното събитие на UFC 280 в Абу Даби. Това е 11-а поредна победа за Махачев, а поражението е първо за бразилеца от пет години насам.

Най-голямото зрелище от UFC 280 и основния бой за вечерта в Абу Даби бе този между Чарлз Оливейра и Ислам Махачев. Статистически това е един от най-добрите мачове в последните години. Бразилецът искаше да си върне титлата си в лека категория, която му бе отнета през май, след като не премина на кантара. Махачев искаше да мине по стъпките на своя ментор и приятел Хабиб Нурмагомедов и да върне колана в Дагестан. Оливейра и Махачев са съответно №1 и №3 в глобалната ранглиста на ММА.

Първият рунд мина почти равностойно. Във втория рунд обаче Махачев се развихри. Събмишъна дойде малко повече от 3 минути след началото му. Оливейра опита да изрита със скок съперника, но не го уцели и изгуби равновесие. Това помогна на Махачев да го събори по гръб и да се хвърли върху Оливейра хващайки го в желязна хватка. Бразилецът почти веднага се предаде.