Зрелищни и много оспорвани битки между класни противници от общо 11 страни вдигнаха снощи на крака публиката на SENSHI 5 в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. Всички шестима български представители, които се качиха на ринга на межуднародната гала, завоюваха категорични успехи и си тръгнаха с купи от петото издание на веригата. 

Гвоздеят на вечерта беше последният девети двубой, в който залогът беше вакантната европейска титла по кикбокс на WAKO PRO в категория до 75 кг, а претендентите за нея – състезателят на варненския клуб „Боил“ Богдан Шумаров и естонецът Майкел Астур. Битката се игра в 5 рунда, през които двамата бяха сравнително равностойни на ринга, въпреки ръстовото преимущество на представителя от Естония. С категорично съдийско решение победата беше дадена на Шумаров, което предизвика и бурните овации на публиката.

Другият голям двубой за вечерта беше защитата на Световния пояс на WAKO PRO  между капитана на националния ни отбор по кикбокс Атанас Божилов и португалеца Адолфо Барао. Състезателят на СК „Самурай Джим“ не остави никакъв шанс на опонента си, доминирайки през всичките 15 минути. Изключителна проява на уважение демонстрира Барао, който след края на мача настоя сам да сложи пояса на Божилов. Българинът получи и още една награда – той беше обявен за най-техничен състезател на вечерта, а призът му беше връчен от легендарния четирикратен световен шампион от веригата К-1 Семи Шилт. Холандецът беше един от специалните гости на SENSHI 5, заедно с други две световни величия в бойните спортове – четирикратния световен шампион на К-1 Ернесто Хуст и Петер Артс, който е трикратен световен шампион от К-1.

На ринга на SENSHI 5 беше определен и новият световен шампион на WAKO PRO Low kick в категория до 85,1 кг. Досегашният носител на титлата французинът Абдерахим Шафе, беше поставен на колене от руснака Андрей Чехонин. Шафе беше разклатен в много ранна част от мача, a решителният момент дойде в края на първия рунд, когато Чехонин запрати съперника си в ръцете на съдията, а от ъгъла на французина хвърлиха кърпата. Това заслужи на Чехонин и специалната награда „Нокаут на вечерта“.

Втората изцяло чуждестранна среща от петото издание на SENSHI противопостави двама бойци, които имат история помежду си. След като се срещнаха за пръв път на миналогодишното специално издание на веригата – SENSHI Cup, сега Артур Арушанян от Армения и Алишер Карменов от Казахстан си дадоха реванш. Победата отново отиде на сметката на Алишер Карменов, който напълно доминира над противника си. Усилията на Арушанян обаче бяха оценени на ниво и той получи специалния приз „Най-висок боен дух“.

Много интересна беше и четвъртата среща на SENSHI 5, която противопостави представители на две от най-сериозните киокушин школи в света – Япония и Русия. В мач по правилата на KWU Full Contact в кат. до 95 кг. Виталий Ишахнели от Русия победи Масаки Фуджи от Япония чрез единодушно съдийско решение.

С триумфални победи завършиха битките на всички четирима състезатели на спортен клуб „Армеец“. Албена Ситнилска дебютира ударно на международната верига бойни галавечери SENSHI. В първия мач от зрелищното шоу тя победи украинката Анна Издебска по правилата KWU Full contact в категория до 55 кг. Пояс и купа на SENSHI спечели и българската звезда Петър Стойков, който се изправи срещу Владимир Сергеев по правилника KWU SENSHI. Българинът контролираше събитията между въжетата от първата до последната секунда и спечели срещата, вдигайки на крака феновете в Двореца на културата и спорта във Варна.

Един от най-обичаните родни бойци Николай Йоргов също се справи с класния си противник - иранеца Маджид Хашеми Бейджи, в мач по правилата на KWU SENSHI и категория до 80 кг. Двубоят беше толкова оспорван, че съдиите дадоха допълнителен рунд, в който Йоргов надделя.

Втора победа от ринга SENSHI си завоюва Християн Корунчев. Той разби сърбина Любо Ялови в петата битка от петото издание на SENSHI. Мачът се игра по правилата на К-1. Българският боец доминира тотално и единствено късметът спаси Ялови от нокаута.

След поредния голям успех на SENSHI, международната гала ще се завърне отново през пролетта с ново голямо бойно шоу. За повече информация следете www.senshi.com, както и социалните мрежи на SENSHI във Facebook и Instagram.
 
SENSHI 5 се проведе със съдействието на A1, Централна Кооперативна Банка, ЗАД „Армеец“, „България Ер“, „М Кар Груп“ и Bang & Olufsen.