Три Световни титли спечелиха днес националите ни по кикбокс на шампионата на планетата, който се провежда в Албуфейра (Португалия).

Носители на златен медал станаха Калина Бояджиева и Кирил Илиев. Двамата са феномен както в кикбокса, така и в таекуондото, защото печелят отличие след отличие в последните три години.

17 годишната Калина постави на колене световния кикбокс в категория над 70 килограма след като стана шампионка в стиловете пойнтфайтинг и киклайт контакт и подобри рекорда на международната федерация WAKO за най-бърза победа. Бояджиева спечели Световната титла на киклайт, след като натрупа 10 точки преднина над съперничката си от Швеция Линеа Екман. Реферът спря мача на 47,6 сек. от началото на срещата и присъди победата на дебютантката ни при жените Калина Бояджиева.

С този триумф „детето чудо“ влиза историята на родния кикбокс, като първата жена носител на Световна титла в стиловете на татами от старта на тяхното практикуване в България през 1992 г. След 31 години възпитаничката на спортен клуб „Масару“ с треньори Иво Деспотов и Стефан Костадинов стана първата българска кикбоксьорка не с една, а с две титли при жените на татами. Рекордът й може да стане грандиозен, защото в събота Бояджиева ще излезе за своя трети финал в Албуфейра. Тя ще спори за златния медал в стила лайт контакт, кат. над 70 кг. срещу Сташа Липник (Словения). Равносметката за Калина е 2 световни титли при жени, 4 световни титли при девойки и 4 европейски титли.

При мъжете на татами Кирил Илиев стана Световен шампион, след като на финала в кат. До 57 кг. стил лайт контакт победи испанеца Анксо Видял.

Това първа титла за България при мъжете на татами от 15 години насам. Последният ни световен шампион бе Емануил Йорданов през 2008 г.

Възпитаникът на спортен клуб „Скаптопара“ Благоевград с треньор Тодор Козладеров взе и бронз в другият стил киклайт контакт, където отстъпи във полуфинала на Адам Тоуси (Италия).

Интересен факт е, че Илиев е единственият състезател в категория до 57 кг. който е с 2 кг по-лек. Винаги играе с много по-тежки противници, които слизат от 63 кг на 57 кг.

От Световни първенства Кирил Илиев вече е носител на Световна титла, двукратен сребърен медалист, има и един бронз. Той притежава и две Европейски титли.

В таекуондото Илиев е Световен шампион от тази година и има рекордните пет поредни Европейски титли.

Два сребърни медала за България днес спечелиха кикбоксьорките ни Кристина Николова и Моника Петкова.

Утре за титлите ще борят още 4-ма родни кикбоксьори. Това са:

Иван Кръстанов - финал на киклайт контакт , кат. 79 кг

Кристина Николова - финал киклайт контакт , кат. -50 кг.

Анелия Тодорова - финал на киклайт контакт кат. -55кг.

Калина Бояджиева - финал лайт контакт , кат. над 70 кг.