От 19 до 26 октомври в гр. Сараево – Босна и Херцеговина се проведе Световно първенство по кикбокс за мъже и жени в стиловете лоу кик, К1 и лайт контакт. В него взеха участие 58 държави и общо 754 състезатели.

Организатор бе Световната асоциация по кикбокс WAKO, а домакин бе Федерацията по кикбокс Босна и Херцеговина. Срещите се провеждаха в спортна зала „Зетра олимпик”.

Българската конфедерация по кикбокс и муай тай изпрати делегация от 1 водач, 14 състезатели, 3 ма съдии, национален селекционер с помощник и трима лични треньори.

В отделните дисциплини, възрастови групи и категории имаше по над 20 състезатели.

До медалите от българска страна достигнаха :

1. Василена Йорданова в стил лайт контакт  до 50кг. – бронзов медалист

2. Теодор Христов в стил К1 до 75кг. – бронзов медалист

3. Доброслав Радев в стил лоу кик до 71кг. – Световен вицешампион

4. Димитър Пенчев в стил лоу кик до 67кг. – Световен вицешампион

Успехът е изключително голям за родната федерация, тъй като съставът е подновен, които играят за първа година при мъжете и жените. 

Още в първия ден на шампионата талантливите ни бойци показаха, че са готови на всичко, за да грабнат медалите, спечелвайки своите квалификационни срещи. 

Кристина Николова излезе срещу състезателка от Ирландия и през цялото време водеше мача, докато в края на третия рунд абсолютно неоснователно единият от съдиите отчете два удара в полза на ирландската състезателка, въреки че Кристина успешно реализира атака. Въпреки официалния протест, ръководителят отказа да промени резултата и лиши България от един медалист. 

При Димитър Пенчев нещата стояха още по-абсурдно. След като прегази състезателите от Йордания, нокаутира поляка и надигра състезателя на Киргистан, той се изправи срещу Александър Коновалов от Сърбия, който е действащ европейски и световен шампион. 

Мачът започна напълно равностойно и в края на първия рунд точките бяха абсолютно равни. В началото на втория рунд при една от размените Пенчев залитна, спъна се в крака на Коновалов и падна на земята. Веднага се изправи, но реферът започна да отброява нокдаун, след което срещата бе прекратена, въпреки че Пенчев показа готовността си да продължи. 

Това не остана незабелязано и от щаба на федерацията реагираха светкавично с видеоматериал, доказващ, че отброяването е повече от неадекватно. Официален протест с приложение бе сведен до ръководителя на направление ринг Вадим Украинцев и до ръководителя на съдии на ринг Юри Лахтиков. 

Ето какво заявиха националният селекционер Станислав Бахчеванов и неговият помощник Владмир Вълев-Питбула.

„Изключително сме доволни от младите попълнения на националния отбор към Българска конфедерция по кикбокс и муай тай. Всички те надскочиха нашите очаквания. Държим да отбележим, че ние бяхме отборът с най-много млади състезатели на цялото световно първенство и показахме, че в момента има много подрастващи , които напълно достойно ще заменят оттеглящия се национален отбор. Мислим, че дойде времето на новото поколение бойци, които се надяваме да бъдат дори и по-добри. Въпреки че съвсем скоро поставихме ново начало в ръководството, треньорите и състезателите показахме, че сме добър екип и резултатите не закъсняха”. 

Председателят на конфедерацията Галин Димов също изрази своето мнение и благодарност за перфектно свършената работа.

„Поздравявам цялата делегация за положения труд. Тримата наши съдии в лицето на Деница Миленкова, Даниел Въгленов и Камен Славов се представиха блестящо без никакви допуснати грешки в своята работа. Даниел Въгленов бе поканен официално от ръководителя на съдиите на ринг Юри Лахтиков за следващото Световно първенство в Анталия. Треньорите се раздадоха на 100% и успяха да сплотят ринг с татами в една обща цел – да прославим България. Състезателите се представиха много по-добре от първоначалните ни очаквания. Доволен съм, че всички те бяха заедно и се подкрепяха. За първи път имаме толкова проятна атмосфера в отбора. Имах възможността да наблюдавам от първия ред всички срещи и да си направя лична преценка. Очарован съм от това, което видях и твърдо подкрепям всички решения, които вземат треньорите. Предстои ни много работа, но това не ни плаши, а на против, мотивира ни”.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.