Твърденията на Конър Бен, че "високата консумация на яйца" е довела до провалените му тестове за наркотици, бяха приети от WBC - но той все още може да се бие само извън Обединеното кралство.

Британският бокс беше хвърлен в хаос само няколко дни преди битката на Бен срещу Крис Юбанк-младши през октомври, когато се появиха новини за използвани забранени субстанции. Въпреки че правните екипи от двете страни опитаха всичко, битката пропадна.

Бен яростно протестира срещу невинността си и въпреки че никога не му е било забранявано да се занимава с бокс, антинодинговата агенция UKAD и Британският контролен съвет по бокс започнаха разследване. Впоследствие беше отнет британския боксов лиценз на Бен.

WBC премахна Бен от класацията си, след като следи от забраненото вещество Кломифен бяха открити в проби от урината му. Бен представи документ от 270 страници до WBC, пледиращ невинността на боксьора, подчертавайки, че е преминал два теста UKAD, направени приблизително по същото време.

И организацията вече възстанови правата на 26-годишния състезател, след като той обжалва и публикува дълго изявление, обясняващо решението си. В него се казва: „WBC установи, че:

  1. няма убедителни доказателства, че г-н Бен е участвал в умишлено или съзнателно поглъщане на кломифен.
  2. не е имало пропуски в процедурите, свързани с вземането на пробата, анализа на пробата или нарушения на правата на г-н Бен за Проба Б, които биха оправдали поставянето под съмнение или обезсилване на неблагоприятната констатация.
  3. документираната и силно повишена консумация на яйца от г-н Бен по време на събирането на пробите дава разумно обяснение за неблагоприятната констатация.“

 

Конър Бен, син на легендарния бивш световен шампион Найджъл Бен, все още е разследван от UKAD и BBBofC, което означава, че все още не може да се бие във Великобритания. Но ходът на WBC означава, че той може да сложи ръкавиците, за да се бие в друга страна.

Говорейки пред SunSport по-рано, Бен призна, че яде „около 35-40 яйца на седмица“ и вярва, че това или „замърсяването“ е единственият отговор на неуспешните тестове. Той обясни: „Тестът беше направен в края на юли, а аз разбрах в края на август. Издържах всички мои UKAD тестове, за които хората не говорят. Преминах всичките си тестове в и извън лагера - професионалист съм от седем години. Никога не съм се провалял на тест. Регистрирах се във VADA през февруари, така че няма смисъл. Защо тогава да взимам нещо?“