Световният шампион на WBO в средна категория Тим Цзю ще защитава за първи път световната си титла, когато се бие с претендента Брайън Мендоса тази събота (неделя, 15 октомври в Австралия), в Конгресния и изложбен център Голд Коуст в Броудбич, Куинсланд, Австралия. 28-годишният Цзю (23-0, 17 нокаута) ще се опита да продължи своята силна серия от 2023 г., която започна с нокаута на бившия световен шампион Тони Харисън през март в най-доброто му представяне в кариерата, което му донесе временната титла на WBO.

Той продължи през юни с нокаут в първия рунд над Карлос Окампо, а наскоро бе издигнат до пълноправен шампион на WBO, когато бившият безспорен шампион в средна категория Джермел Чарло предизвика безспорния шампион в суперсредна категория Канело Алварес в бой, който загуби на 30 септември.

"Нямаше празненство, нямаше нищо, когато Чарло излезе на ринга срещу Канело и аз станах световен шампион. Ще се почувствам като световен шампион, след като приключи този двубой с Мендоса", заяви Цзю.

"Искам да го заслужа по този начин, че и двамата с Брайън сме в този един процент от най-добрите бойци в света. Той изповядва стил, срещу който не съм се изправял досега, и знам, че процъфтява в тази роля на аутсайдер. Така че, разбира се, той има моето уважение. Но той е там с някой, който е от различна порода и това няма да свърши добре за него. Обещавам да превърна всички останали невярващи във вярващи. Сега това е моето време и моята дивизия“.

Родом от Албакърки, Ню Мексико, Мендоса (22-2, 16 нокаута) направи един от най-големите обрати през април, когато с един сензационен нокаут в седмия рунд унищожи непобедения дотогава Себастиан Фундора и затвърди собствения си статут в средна категория, като спечели временната титла на WBC.

Мендоса спечели три поредни битки, след като през септември 2021 г. загуби с решение  срещу Хесус Рамос.