Когато Джермел Чарло напусна ринга тази сутрин след загубата си срещу Канело Алварес, той вече имаше един пояс по-малко, отколкото имаше преди двубоя. Абсолютен световен шампион в супер полусредна категория (до 69,9 кг), американецът загуби този статут в момента, в който името му беше обявено минути преди срещата с Канело. Поясът на WBO автоматично отпътува в посока на австралиеца Тим Цзю (23-0, 17 нокаута), досегашен "временен" шампион на WBO.

Това се случи в съответствие с решението на Световната боксова организация от 3 август, което позволи провеждането на двубоя Алварес-Чарло, пише BoxingScene. По този начин в двубоя на 14 октомври срещу Брайън Мендоса (22-2, 16 нокаута) в Австралия Цзю вече ще бъде пълноправен шампион на WBO.

Говорителят на организацията Луис Батиста-Салас припомни, че: WBO е санкционирала двубоя Канело-Чарло, Чарло е получил разрешение да излезе на ринга като шампион на WBO, но след като бъде официално представен като шампион на WBO, този статут се прекратява на момента, след като статутът на Чарло и признаването му за шампион на WBO са прекратени, Цзю автоматично е повишен от статут на "временен" на пълен шампион.

Преди това Чарло беше готов да се изправи срещу Цзю в задължителна защита на титлата и двубоят им беше насрочен за 28 януари в Лас Вегас, но след това американецът се отказа от двубоя поради контузия на ръката, получена в средата на декември.

На Цзю беше позволено да се бие за "временната" титла на WBO, която той спечели през март, като нокаутира бившия носител на титлата на WBC Тони Харисън в 9-ия рунд. През юни той защитава „временната“ титла, като унищожи Карлос Окампо за 77 секунди.

През юли екипът на Цзю обяви, че пренасроченият двубой с Чарло е почти договорен, но вместо потвърждение дойде сензационното съобщение за двубоя на Джермел с Канело. Чарло остава шампион на WBC, WBA и IBF в категория суперполусредна.