Враждата между Райън Гарсия и Оскар де ла Оя все още продължава, но сега и двамата са намесили адвокати. Преди седмица правният екип на Гарсия изпрати писмо до промоутърите на Голдън Бой на Дела Оя, в което се твърди, че има нарушения на техния договор, което прави невалидно споразумението им.

Като такива, Golden Boy отговориха, като заведоха дело срещу Гарсия и неговия адвокат и съветник Гуадалупе Валенсия, с искане да изпълнят договора си.

В изявление на Golden Boy, предоставено на ESPN, се каза: „Golden Boy се гордее, че е работил с Райън Гарсия през последните няколко години и че му е помогнал да израсне като огромна звезда, което доведе до най-голямото боксово Pay Per View събитие от години само преди два месеца“

„С това  ние се стремим да гарантираме, че Райън и неговият екип ще изпълнят остатъка от договора му, договор, който самият Райън нарече „една от най-доходоносните боксови сделки за перспектива в историята на спорта“.

„Оттогава Райън се превърна в легитимен претендент и ние ще продължим да представяме на Райън най-добрите възможни опоненти, които в крайна сметка могат да ни отведат по пътя към световната титла.“

Всичко това беше подтикнато, тъй като Гарсия вярва, че е бил изоставен от своя отбор при загубата му срещу Джервонта Дейвис, поради това, че Де Ла Оя и други членове на Golden Boy Promotions не присъстваха на пресконференцията след битката.

Де Ла Оя отговори на коментарите на Гарсия в Twitter, казвайки: „Wtf @RyanGarcia, изминаха почти два месеца, а ти все още плачеш за пресконфернцията? Вината за загубата ти е в ТЕБ и твоя „съветник“ Лупе. Той е само един, който те е накарал да приемеш тази БЕЗУМНА клауза за рехидратация и ТОВА е причината да загубиш. Човек. Приеми го."

По ирония на съдбата самото дело представлява нарушение на самото споразумение, което Golden Boy се стреми да наложи. Това е очевидно отмъщение на писмо, в което се описват многобройни твърдения за нарушения на договора от Golden Boy."

„Вместо да се занимава с тези сериозни проблеми чрез посредничество (както се изисква по договора), Golden Boy се втурна към съда, за да съди своя боец. Разбира се, ние ще отговорим на тази манипулация и напълно ще приложим всички договорни права на Райън срещу Golden Boy като както и неговите права съгласно щатския и федералния закон."