Промоутърът Оскар де ла Оя (Golden Boy Promotions) обяви в социалните мрежи, че двама от най-разпознаваемите му бойци в супер лека категория - популярният американски нокаутьор Райън Гарсия (24-1, 20 нокаута) и бившият шампион в обединената дивизия Хосе Рамирес (28-1, 18 нокаута) - водят преговори за двубой. Де Ла Оя написа, че "от пръв поглед битката е все по-близо и по-близо и ще се случи".

А мениджърът на бившия шампион Рик Мириджан дори смята, че "Райън и Хосе ще поставят рекорд по брой продадени билети в Калифорния. Първо, и двамата са нереално популярни тук, и второ, това е просто фантастичен бой, идеален за телевизията."

Миналата година Гарсия загуби с нокаут от Джервонта Дейвис, а след това се справи с Оскар Дуарте.

Райън се опита да преговаря за двубой с шампиона на WBC Девин Хейни, а по-късно се прехвърли на шампиона на WBA Роландо Ромеро. Очевидно му е било обяснено, че "Роли" е длъжен първо да даде реванш. Преди това Рамирес се е състезавал за Top Rank на Боб Аръм. Той беше световен шампион на WBC и WBO, бореше се за абсолютната титла и загуби състезанието от Джош Тейлър.

Търсейки възможно най-много двубои за пари, Хосе реши да продължи кариерата си с GBP. Преди това той отказва двубой с (по това време) шампиона на WBC Реджис Прогреис.