Битката за безспорната титла в тежка категория между Тайсън Фюри и Олександър Усик може да бъде оценена от шестима съдии вместо от трима. Фюри трябваше да се бие с Усик миналия уикенд в Саудитска Арабия, но се оттегли от мега битката, след като получи рана над дясното си око в спаринг. Безспорният сблъсък беше пренасрочен за 18 май и кралският съветник на Саудитска Арабия Турки Алалшейх обеща да глоби Фюри или Усик с 10 милиона, ако не се явят на новата дата.

Президентът на WBC Маурисио Сулейман е загрижен за възможността лоша карта с резултати да провали историческата битка, в която ще бъде коронован първият безспорен шампион в тежка категория от 1999 г. насам. Сулейман смята, че въвеждането на петима или шестима съдии за битката може да избегне всякакви спорове при съдийството.

"Това е моята препоръка. Ще видим", каза той пред Скай Спортс. „Боксът е спорт, в който е много трудно да се постигне промяна. Ние сме пуристи, традиционалисти, не искаме промени. Ще продължа да правя предложението. Някои харесват идеята, някои от хората, които вземат решения. Но това е дълъг процес. Ще видим“.

„Всеки може да има лоша вечер. Ако имате един съдия, който има лоша вечер и другите двама го поправят, вие все още спасявате битката. Имате двама съдии с трудна битка и тогава един рунд може да промени целия резултат. Ако имате повече официални лица, тогава възможността за грешен резултат е сведена до минимум. Това е единственото намерение да се гарантира, че няма спорове“.

„Бяхме предложили да използваме петима съдии или шестима съдии. Това обаче не беше взето под внимание. Не се случи. Все пак бих препоръчал. Имаме система за дистанционно точкуване, която се използва за обучение и оценка на длъжностни лица от ринга по цял свят. Те отбелязват на живо в системата WBC, която разработихме“.

„Ние открихме чрез двубои, проведени в тази система, че колкото повече официални лица дават резултат на битка, толкова по-малка е възможността за грешно решение.“ Сулейман призна, че идеята му за допълнителни съдии все още е във фаза на основаване, но се надява, че видеоповторението ще бъде използвано за безспорната битка, след като преди това го използва за битката на Фюри – Нгану.

„Първоначалната идея беше да съставим конкретни насоки за използването на моментално повторение и ние сме в този процес. Така че ще работим с тези, които излъчват мача, за да видим какво оборудване и какви комуникации са необходими, какъв панел за преглед ще бъде, просто ще навлезем в подробности“, добави той.

„Идеята да имаш възможността да прегледаш голямо противоречие, случващо се на ринга, да вземеш правилното решение, правилното отсъждане в момента е основно това. Да имаш абсолютната сигурност, че няма да има противоречие. Това в битка от такъв мащаб би било абсолютно неприемливо“.