Мани Пакяо няма да се състезава на олимпиадата в Париж това лято, след като Международният олимпийски комитет потвърди правилото си за възрастовата граница. Пакман, който окачи ръкавиците си през 2021 г., имаше амбиции да се състезава на тазгодишните игри на 45-годишна възраст.

Боксовото събитие ще се проведе в прочутия тенис комплекс Ролан Гарос. Но легендата на Филипините няма да бъде там поради малко известно правило. МОК, който надзирава олимпийския бокс, след като отмени признаването на ръководния орган на Международната боксова асоциация, потвърди в неделя, че е писал на олимпийските служители във Филипините, обяснявайки, че възрастовата граница за боксьорите ще остане 40 години.

Възрастовата граница беше повишена от 34 на 40 години през 2013 г. Това щеше да позволи на Пакияо да се състезава в Рио 2016, но вместо това избра да бъде сенатор в родината си. Въпреки че се смяташе, че иска да опита да спечели медал от Париж 2024, не беше ясно дали Пакяо би се опитал да се състезава в квалификациите, които започват този месец в Италия и завършват в Тайланд през май.

Информациите предполагат, че олимпийският орган на Филипините е искал да включи Пакияо като уайлд кард.М олбата не беше удовлетворена.

„Уайлд картите не се разпределят на (отбори) със средно повече от осем спортисти в индивидуални спортове/дисциплини на последните две издания на Олимпийските игри“, казва МОК. „Такъв е случаят с Филипинския олимпийски комитет.“

Забележителната кариера на Пакяо приключи през 2021 г., след 72 битки. Той спечели зашеметяващите 12 световни титли в рекордните осем различни тегловни категории.