Българският боксьор Боби Станчов почина мистериозно на галавечер в Албания. Инцидентът се случи в петък вечер по време на мач с албанеца Ардит Мунжа в Шкодра. В петия рунд 21-годишният талант от Нови Искър се свлича в ъгъла, без да е получил удар. Свидетели на срещата разкриха пред "България Днес", че внезапно му е прилошало.

Станчов се е боксирал под името на своя братовчед Исус Величков. В ъгъла на покойника е бил неговият мениджър и треньор Венцислав Георгиев, който беше изключил мобилния си телефон и не говори пред вестника по този казус.

"Има много нереални работи - сподели майката на боксьора Симионка Георгиева. - Не знаехме, че се бие под чуждо име. Неговият треньор е бил наясно. Нямаше здравословни проблеми. Беше наред физически и психически. Не знаеше какво е болница, откакто е роден."

Скръбната вест е съобщена от мениджъра и треньор Венци Георгиев. Той пристига в събота сутринта при родителите и носи портмонето на загиналия.

"Вътре бяха документите на Боби и на Исус, както и 400 евро. Обясни ни, че това бил хонорарът за мача - допълва Симионка Георгиева. - Треньорът ни каза как съжалявал, че не успели да го спасят. Добави как медицинският екип е опитал да окаже първа помощ. За секунда се върнал в съзнание. От 2-3 години моето дете работеше с този Венци."

Мистерията става още по-сериозна, защото полицаите са открили хапче с виагра в дрехите на Боби Станчов. Това разказал мениджърът Венци Георгиев на родителите.

"Имало е таблетки, на които пише виагра" - добавя опечалената майка. "Може да са му сипали нещо във водата между рундовете, за да припадне. Убиха ни детето. Треньорът е виновен!"

Аутопсията на трупа е започнала в неделя вечер. Очакват се резултати в близките дни, но според първоначалната информация на докторите край ринга става въпрос за инфаркт. В албанските медии се върти и версията за използване на забранени вещества от страна на българския боксьор.

Бившият треньор по карате на премиера Бойко Борисов - Цончо Колев, се е занимавал с подготовката на Боби Станчов преди години. В момента специалистът е в САЩ, но разказа пред "България Днес" своята гледна точка.

"Момчето припада. Не е ударен. Това се вижда от клипа - сподели своето мнение Цончо Колев. - Тръгна назад и падна. Бил е в безсъзнание, а после и в кома. За малко са го върнали. Почина детето. Вероятно от сърдечен удар."

Цончо Колев призна, че всичките професионални мачове на Боби са били под името Исус.

"Мениджърът Венцислав, който го заведе в Албания, беше наясно с това. - добави Колев. - Казвах на Боби, че това е голяма грешка. Обясних му, че после няма как да се бие със собственото си име. Има мениджъри, които намират бедни момчета. Дават им по 200-300 евро на мач за четири или шест рунда. Останалото прибират. Много е важно да се разбере какъв медицински преглед е представен и как е картотекиран Боби-Исус."

Цончо Колев добави, че има много мошеници, които събират момчета, за да бъдат донори за боксови победи.

"Нямам обяснение как точно е станал инцидентът - търси отговори Колев. - Или е имал някакъв здравен проблем, или мениджърът му е дал нещо, с което да го поддържа. Тогава сърцето не е издържало. Да не говорим, че е имал 2-3 тренировки за този мач. Това е криминално престъпление! Мениджърът Венци е ходил в семейството, за да изрази съболезнования. Казал е, че не знае как Боби е играл под чуждо име. Абсолютна лъжа."

Бащата на починалия боксьор е българин, а майката ромка. От 15-годишен не живее с техните. Сам завършва средното си образование. Успоредно с това работи и мечтае за кариера на боксьор.

"Невероятно дете - добави Цончо Колев. - Тренираше при мен бокс. Беше от махалата в Нови Искър. Изпълнителен. Всички бяха възхитени от него. Работи каквото му падне, за да изкара за храна и квартира. Пътуваше във Франция, за да работи."