Нови сметки разкриват, че стойността на състоянието на шампиона по бокс Антъни Джошуа вече е почти 180 милиона паунда. През миналата година звездата записа две победи в тежка категория, като основният му бизнес е натрупал 41,3 млн. паунда - или 113 000 паунда на ден.

34-годишният Джошуа, който по-рано е заявявал, че иска да стане милиардер, е доволен от огромния оборот в компанията си Sparta Promotions. Фирмата, която канализира приходите на Ей Джей от бокс и спонсорство, е на стойност 129 млн. паунда в края на отчетния период през март 2023 г.

Но цифрите не включват приходите на Джошуа от последните му два мача - в които той победи Ото Валин в Саудитска Арабия през октомври и Робърт Хелениус в Лондон през август миналата година.

А състоянието на Джошуа е на път да нарасне още повече, след като той се съгласи да се бие с бившия шампион на UFC Франсис Нгану в Саудитска Арабия през март. Съобщава се, че Ей Джей - известен като една от най-популярните звезди в спорта - ще получи 31 милиона паунда за двубоя.

Новите счетоводни отчети, които Джошуа сам подписа през декември, показват, че оборотът на Sparta Promotions е 41,3 млн. паунда. Това прави по 113 000 паунда на ден. Печалбата на компанията е 35,9 млн. паунда - или 98 356 паунда на ден.

Оборотът на фирмата включва 28,3 млн. паунда от боксови срещи и 13 млн. паунда от дейности извън ринга. Джошуа работи с марки, сред които модният гигант Hugo Boss, Jaguar,Land Rover и спортната фирма Under Armour.

През годината до март 2022 г. Спарта е върнала по-малка печалба - от 16,1 млн. паунда - и е генерирала бизнес на стойност 20,2 млн. паунда. Последните ѝ отчети подчертават паричните средства, които Eй Джей е спечелил от второто си поражение от украинския боксьор Олександър Усик, в Саудитска Арабия през юни 2022 г.

В тях се казва: "През 2023 г. всички подразделения отбелязаха значително увеличение на оборота в сравнение с 2022 г. Дивизията за двубои се увеличи поради специфична за територията възможност за реванш на дългоочакван мач. На фона на реванша приходите от спонсорство също нараснаха поради публичността, която привлече битката."

Документите - подадени в държавната хазна вчера - разкриват, че Ей Джей е спечелил 6,3 млн. паунда от заплати.. Нетната стойност на компанията възлиза на 129 млн. паунда към момента на изготвяне на отчетите.  Освен боксовите си милиони, Ей Джей има и имотна империя с нарастващо портфолио от жилища. Компанията му 258 Commercial Investments притежава 26,5 млн. паунда, а 258 Investments разполага с 12,3 млн. паунда.

Ей Джей разполага и с 9 млн. паунда в текущи активи в неактивната компания 258 Equity - което прави общо 176,8 млн. паунда в трите компании.

"Антъни е хитър човек и тези сметки отразяват това. Той произхожда от скромни корени, така че знае стойността на всичко и има остър поглед върху бизнеса. Ей Джей иска да осигури бъдещето на семейството си и работи толкова усилено извън ринга, колкото и на него."

Джошуа - който има осемгодишен син от бившата Никол Озбърн - винаги е бил открит за желанието си да печели пари. В интервю за GQ през 2017 г. той каза: "Когато започнах, целта ми беше да стана мултимилионер. Но сега има обикновени хора, които притежават милиони само заради цените на имотите. Така че новата школа на мислене е, че трябва да бъда милиардер“.