Даниел Дюбоа стана световен шампион на IBF в тежка категория без дори да излиза на ринга и ще защитава пояса си срещу Антъни Джошуа. Безспорният крал на дивизията Олександър Усик обяви, че е овакантява пояса си на IBF, след като победи Тайсън Фюри през май, за да обедини и четирите колана.

Дюбоа спечели "временната" световна титла на IBF в тежка категория, когато победи Филип Хъргович в началото на този месец, и очакваше новини, за да разбере дали Усик ще бъде лишен от пояса си, или ще получи отсрочка от IBF.

Очакваше се, че титлата на IBF ще бъде поставена на карта в планирания за 21 септември сблъсък с Антъни Джошуа, тъй като двамата са двамата водещи претенденти на организацията.

Но Дюбоа ще бъде "повишен" в световен шампион от IBF, без дори да се боксира. Това е така, защото Усик не може да защитава пояса си срещу него, след като подписа договор за реванш с Фюри на 21 декември.

В насоките на организацията се посочва: "Ако шампионът не е в състояние да защити титлата си срещу временния шампион до края на разрешеното време, тогава временният шампион става шампион."

Благодарение на тази мярка Дюбоа става легитимен световен шампион за първи път в кариерата си, но този път без да е нанесъл нито един удар. В миналото британецът притежаваше "редовния" пояс на WBA, който му осигури шанс за "супер" пояса, притежаван от Усик.

Но въпреки че заплаши да нокаутира украинеца с удар, който беше сметнат за непозволен, Дюбоа в крайна сметка не успя да се справи и загуби от Усик. Сега той ще получи възможността на живота си на голямата сцена да защити за първи път пояса си в изцяло британски двубой с Джошуа.

Бившият световен шампион Тони Белю вярва, че Джошуа ще си свърши работата в два рунда. "Ей Джей е чудовище. Ей Джей е най-добрият атлет в тежка категория, който вероятно някога е имало като атлетичен образец. Ако поставите Ей Джей в състезание на 100 м (рещу другите тежкоатлети), вдигане на тежести, колко далеч може да скочи, колко високо може да скочи - обещавам ви, че ще спечели. Просто целият този пакет се събира в едно. Що се отнася до двубоя между Ей Джей и Дюбоа, мисля, че той ще приключи в рамките на два рунда“.