Олександър Усик вече не е безспорен световен шампион по бокс в тежка категория, след като разкри, че освобождава титлата си на IBF. 37-годишният украинец стана първият неоспорим шампион в ерата на четирите пояса, когато победи Тайсън Фюри и спечели поясите на WBC, WBA, WBO и IBF в Рияд, Саудитска Арабия, миналия месец. Според условията на подписания от двамата боксьори договор за два мача Усик трябва да се срещне с Фюри по-късно тази година, което означава, че той няма да може да защити короната си на IBF срещу задължителния претендент Даниел Дюбоа.

Сега се очаква Дюбоа да се срещне с британеца в тежка категория Антъни Джошуа за титлата през септември. Потвърждавайки очевидното си намерение да оваканти титлата, Усик заяви във видеоклип, публикуван в X: "Антъни и Даниел, слушайте. Знам, че титлата на IBF е важна за вас. Тя е моят подарък за вас на 21 септември."

Този ход означава, че победителят от реванша с Фюри - който се очаква да се състои в Саудитска Арабия през декември - няма да бъде безспорен шампион.

Усик стана първият безспорен шампион в тежка категория след Ленъкс Люис през 2000 г. (който притежаваше три пояса), за да се присъедини към такива като Мохамед Али, Джо Фрейзър, Майк Тайсън и Евандър Холифийлд в най-ексклузивния клуб в спорта. С победата над Фюри той постигна перфектното 22-0 в кариерата си, като излезе напред с разделено решение 115-112, 113-114 и 114-113 от съдийските карти.