Антъни Джошуа си е поставил за цел отново да стане световен шампион в тежка категория "в рамките на следващите 16 месеца" преди решаващия си двубой срещу Джърмейн Франклин този уикенд.

Джошуа трябва да се изправи срещу Франклин в O2 Arena в събота вечер в първия си мач след поражението в реванша миналата година срещу Олександър Усик. Украинецът отне титлите на Джошуа през септември 2021 г. и сега Ей Джей е в серия от 3 загуби в последните 5 мача.

След като падна до последователни загуби за първи път в кариерата си, мнозина се съмняваха дали деморализираният Джошуа би бил готов да се върне победите и върха в дивизията.

И все пак, в събота вечер той започва онзи дълъг и изпълнен с предизвикателства маршрут обратно към върха в тежка категория, след като отхвърли приказките за пенсиониране и насочвайки се към тази нова глава, Джошуа преоцени личните си желания.

„Беше страхотна серия“, каза той за времето докато бе шампион. „Продължавам напред. Всъщност вече не го правя с цел да получа уважението и вниманието на легендите в категорията, защото не съм в тази позиция, но какви са целите ми? Едната определено е да стана шампион, което според мен е възможно в рамките на следващите 16 месеца“, разкри Джошуа.

„Мисля, че трябва да видим какво ще се случи тази година с поясите. Аз просто трябва да остана последователен, фокусиран върху подобряването през следващите 12 до 16 месеца, докато съм в битката за титлата“.

Както сега стоят нещата, Усик все още държи три от четирите признати титли в тежка категория, като Тайсън Фюри притежава титлата на WBC. След като Усик и Фюри не успяха да постигнат споразумение за определяне на безспорния крал в категорията, промоутърът на Джошуа Еди Хърн каза миналата седмица, че ако неговият човек победи Франклин този уикенд, той е готов да поднови преговорите с Циганския цар пет месеца след преговорите за един изцяло британски блокбъстър за пореден път се провалиха.

И дори тези разговори да срещнат друга пречка, Джошуа може би може да изчака трите пояса на Усик да се разделят, преди да преследва един от тях към края на годината. Да се качи отново на световния връх може да е края за Джошуа.

„Това надбягване може да продължи колко? Три-четири години? Ако стигна отново до титлата сигурно вече ще наближавам четирдесетте. А аз наистина вярвам, че боксът е спорт за млади мъже. Необходим е наистина солиден характер като Бърнард Хопкинс, Джордж Форман, Кличко, Поветкин, за да достигнат четирдесетте и да са на върха“.