Ако сведете боксовия двубой в тежка категория тази седмица до спортната му същност, то Антъни Джошуа ще отиде на стадион "Уембли" в събота, за да убеди света, че все още е достатъчно добър, за да стане трикратен шампион, преди да опита да обедини дивизията и да затвори устата на Тайсън Фюри. В другия ъгъл Даниел Дюбоа се заканва да прогони всички останали критики и да покаже, че е изгряваща сила.

И все пак това състезание е по-голямо от това - то пробива въжетата, привлича звезди от сцената и екрана и поставя началото на бойната революция от Саудитска Арабия. Дали това ще бъде най-добрият британски боксов сблъсък, предстои да разберем, но двубоят на IBF със сигурност ще бъде най-големият.

Очаква се да присъстват около 96 000 души, което ще надмине резултата от мача между Фюри и Дилиън Уайт през 2022 г. Неизбежно се говори за сблъсък с Фюри, но 35-годишният Джошуа трябва да се пребори с подобряващия се Дюбоа, а Циганския цар трябва да измисли и начин да победи Олександър Усик през декември, за да бъдат поясите на линия догодина в Битката за Британия.

Джошуа - Дюбоа е интригуващ сблъсък сам по себе си, между двама боксьори, които не бяха достатъчно опитни, за да победят Усик, но които се възстановяват добре. Мащабът на това събитие обаче несъмнено е впечатляващ. Погледнете другите големи британски битки и цифрите не отговарят на действителността.

В рамките на осем дни през 1993 г. Франк Бруно се би с Ленъкс Люис за титлата на WBC в „Кардиф Армс Парк“ и Найджъл Бен и Крис Юбанк се изправиха за втори път на "Олд Трафорд". Тези общи посещения на стадиона са с почти 25 000 по-малко от вероятната публика в събота. Подобни сравнения може и да не са барометър за качество, но показват как големите боксови събития се превърнаха в норма през последното десетилетие. Този сблъсък се провежда десетилетие след като Еди Хърн рискува, като резервира стадион "Уембли" за реванша на Карл Фроч с Джордж Гроувс.

След това Джошуа се превърна в банкера на стадиона, като се започне от нощта, в която той се надигна от пода, за да победи Владимир Кличко през 2017 г. Разликата между тогава и сега е, че суверенният фонд на Саудитска Арабия финансира големите боксови битки в тежка категория.

Историите за човешките права, затворените дисиденти и убийството на журналиста Джамал Хашоги избледняха, тъй като огромният обхват на саудитските инвестиции в световния спорт, обхващат всичко от Кристиано Роналдо до Златната топка на снукъра.

За Джошуа - Дюбоа Гай Ричи беше нает да заснеме промото. Лиъм Галахър ще забавлява тълпите преди това. Днес на площад "Лестър" се провежда голямо промоционално събитие. Всичко това звучи подчертано британско, но се продава като "Сезонът на Рияд: Издание Уембли".

Така че това е и огромна седмица в спортната експанзия на Саудитска Арабия. Сезонът на Рияд започна през 2019 г. като елемент от туристическата стратегия на държавата, която на практика трябва да се превърне в новия Дубай. Именно затова всички събития преди двубоя на Фюри с Усик през май се проведоха в Булевард Сити, постоянно разрастващата се версия на Дисниленд в Рияд.

Ето защо на фланелките на "Рома" в Серия А е изписан Сезонът на Рияд и защо огромният британски празник също така и рекламно средство на Саудитска Арабия. Саймън Чадуик, професор по геополитика от бизнес училището SKEMA, казва: "Това е важно от финансова гледна точка, защото е ясно, че ако организираш боеве в Рияд, няма да привлечеш такава публика, но също така е и легитимиращо. Никой не се опитва да го спре и никой не ги обвинява, че промиват спорта или манипулират възприятията на хората."

„Това е инструмент на меката сила, тъй като 96 000 души ще се забавляват, но това е и издигане на Саудитска Арабия на пазарна позиция. За Саудитска Арабия е трудно да постигне навлизане на нови пазари в САЩ и видяхме нестабилността, която LIV Golf предизвика в голф братството в САЩ, но като го прави по този начин, използвайки Великобритания като посредник, това дава доверие на Саудитска Арабия."

Всъщност в САЩ вече е постигнат напредък. Миналия месец Терънс Крофърд беше начело на картата "Сезонът на Рияд" в Лос Анджелис. Тази вечер се оказа важна за тежката категория, тъй като голямата нова надежда на Америка Джаред Андерсън беше нокаутиран. С изключение на Усик, балансът на силите сега е твърдо на страната на британските бойци.

Чадуик редовно посещава Саудитска Арабия и е станал свидетел на някои промени, като казва, че има тенденция млади, добре образовани жени да се издигат на важни позиции в спорта. Въпреки това боксът е най-подходящ за това, което той описва като "мачо общество". Той добавя: "Въпреки всички участия в други спортове, платформите, върху които се изгражда всичко останало, могат да се съкратят до бой, футбол и бързи коли." Пипалата на Сезонът на Рияд се разпространяват и вече пускат корени.

Еди Хърн признава: "Единственият начин това да се случи на "Уембли" е чрез сезона в Рияд". Участието на Саудитска Арабия в бокса е може би най-пълното от всички спортове, които нейният публичен инвестиционен фонд е подкрепил. Турки Алалшикх, председател на саудитския Генерален орган за развлечения, изпитва истинска страст към спорта и направи големи промени. Кой друг би накарал Хърн и Франк Уорън да работят заедно или най-накрая да изкарат на ринга безспорен двубой в тежка категория? Парите крещят, а Саудитска Арабия разполага с бездънна яма.

Отстранете обаче всички атрибути и това е двубой за двама боксьори на различни етапи от кариерата им, но след сходни възстановявания. Златният блясък на Джошуа беше опетнен още през 2019 г. от Анди Руис Младши, но след второто си поражение от Усик той има четири победи, особено срещу надежден съперник в лицето на Ото Валин. Акциите на Дюбоа се повишиха по-драматично, след като нокаутира Филип Хъргович за временната титла на IBF, и изглежда е намерил достатъчно хъс. На своята възраст Джошуа не може да си позволи повече неуспехи. Това е решаваща седмица за бившето златно момче, но и за кралството, което сега дърпа всички конци.