Местният световен шампион на WBO в лека средна категория Тим Цзю (24-0, 17 нокаута) защити пояса си още от първия опит, като победи американския боксьор Брайън Мендоса (22-3, 16 нокаута) в Броуд Бийч, Австралия. Цзю получи титлата в полусредна категория момента, в който Джермел Чарло се изправи срещу Канело Алварес преди две седмици. Австралиецът обаче искаше да се почувства истински шампион като го направи с победа срещу Мендоса.

Цзю не успя да нокаутира съперника, но го победи с единодушно съдийско решение. Реферите присъдиха 116:111, 116:112 и 117:111 в полза на местната звезда.

В началото американецът се опитваше да работи чрез удари от дистанция и успя да удари веднъж добър прав. Цзю беше малко по-активен в последните секунди на първия рунд. Шампионът прекара 2-ия триминутен рунд в по-познат стил. Сега той натискаше, като принуждаваше Мендоса да се движи назад. От 3-ия рунд нататък започнаха атаките в тялото. Но дори и сега Цзю дозира агресията и натиска си, работи внимателно и без да бърза, свеждайки до минимум рисковете.

В 4-ия рунд имаше малко повече размяна на удари. Шампионът нанесе добър двоен удар. Претендентът вкара няколко с лява ръка. Два ъперкъта на Цзю се приземиха веднага в лицето. Претендентът получи порезна рана на скулата си.

Следващият рунд отново бе в полза на шампиона. Бойците проведоха тежка размяна, в която Тим беше много по-успешен - за разлика от Брайън, той се справя добре със защитата. Имаше няколко непозволени удара, които по някаква причина бяха пренебрегнати от съдията.

През втората половина на двубоя Мендоса започна да не работи достатъчно. Изглеждаше така, сякаш просто е уморен. В 10-ия рунд Цзю разтърси претендента и се втурна да го довърши. Американецът беше спасен от гонга. Може би съдията трябваше да спре боя.

В 11-ия рунд Мендоса получи още от същото. Той просто премина в режим на оцеляване, но на моменти се опитва да отвърне на удара. Невероятно смел и издръжлив боец. Битката продължи до края на дистанцията. Но победителят беше ясен.