Последният уикенд на август ще ни донесе интересни битки. Гвоздеят на програмата в събота е боят във Вроцлав, Полша между Олександър Усик и Даниел Дюбоа. Украинецът защитава титлите си в тежка категория за втори път, отново срещу британец. Но това не е единствената битка. Ето какво ни предстои този уикенд:

 

Олександър Усик – Даниел Дюбоа, битка за титлите на WBA, WBO, IBF в тежка категория

Олександър Усик ще защитава своите световни титли в тежка категория срещу британския претендент Даниел Дюбоа в събота вечер. 36-годишният украинец не е губил в 20 професионални битки, докато се подготвя за втората защита на короната си в тежка категория. Междувременно, 25-годишният Дюбоа се стреми да стане световен шампион при първия опит. Единственото му поражение в професионалния рингдойде от Джо Джойс преди три години.

В този случай той беше нокаутиран в 10-ия рунд, когато окото му започна да се затваря. Сега той се е възстановил до точка, в която вярва, че може да направи огромна изненада срещу златния олимпийски медалист Усик. Но Дюбоа е аутсайдер с причина.

Усик има успешна кариера като аматьор, бивш безспорен шампион в полутежка категория и един от двамата действащи шампиони в тежка категория заедно с Тайсън Фюри. Той идва след две страхотни победи срещу Антъни Джошуа и се очаква да победи Дюбоа по подобен или по-изчерпателен начин.

Но дали младият британец има каквото е необходимо, за да сложи край на властването на Усик? Двамата ще излязат на ринга около 01,00 ч. в неделя българско време. Ъндъркартата започва в 20:00 часа българско време. Цялата карта ще бъде излъчена по Макс Спорт 2.

Тарчински Арена във Вроцлав, Полша е избраното място за тази апетитна битка и може да приеме около 45 105 фенове. Световните титли на WBA, IBF и WBO на Усик ще бъдат на линия в събота вечер. Те са три от четирите признати световни шампионски пояса в тежка категория - като кралят на WBC Фюри държи единствения друг.

Лентата на IBO също ще бъде на линия - въпреки че това не се смята широко за легитимна световна титла.  На претеглянето Дюбоа беше 5 кг. по-тежък от шампиона.

В последната си битка Усик защити титлите си в реванш срещу Антъни Джошуа и го победи за втори пореден път - с разделно съдийско решение над британеца в Саудитска Арабия.Това беше преди година. Украинецът има 20 победи от 20 мача като професионалист. Дюбоа преодоля огромен уплах, преди да нокаутира Кевин Лерена в последната му битка през декември. Южноафриканецът Лерена свали в нокдаун временния шампион на WBA три пъти, преди Дюбоа да се върне с рев и да отбележи два собствени нокдауна. След това той принуди спирането на боя, за да си осигури четвърта поредна победа след поражението от Джойс.

 

Джаред Андерсън – Андрий Руденко, тежка категория

Джаред Андерсън ще се изправи срещу украинския претендент Андрий Руденко в основното събитие от 10 рунда в събота, 26 август в Hard Rock Hotel & Casino, в Тулса, САЩ. 23-годишният Андерсън ще се появи за трети път през 2023 г. по-малко от два месеца, след като победи бившия световен шампион Чарлз Мартин пред 7234 фенове в родния град в Толедо. Андерсън – Руденко  и ъндъркартата ще бъдат излъчени на живо по ESPN, ESPN Deportes и ESPN+ в 05:30 ч. в неделя сутринта българско време.

„Това е още един страхотен тест за Джаред. Когато го гледате как се бие, вие виждате бъдещ световен шампион в тежка категория“, каза председателят на Top Rank Боб Аръм. „Руденко е хитър ветеран, който е бил там с някои топ момчета. Феновете на Hard Rock Tulsa очакват истинско удоволствие.“

Андерсън дебютира като професионалист през 2019 г. и се превърна в топ претендент. Той приключи първите си 14 битки в шест рунда или по-малко. Жертвите му с нокаут бяха Джери Форест и непобедимите преди това Джордж Ариас и Владимир Терешкин. На 1 юли той се би за първи път като професионалист в родния си град, дебютирайки като водеща атракция с 10-рундова победа с единодушно съдийско решение над Мартин (единственият мач, който не е спечелил с нокаут). Класиран на 7-мо място в света от WBO и 9-ти от WBC, Андерсън е на път да предизвика най-добрите кучета в дивизията.

Руденко има 35 победи и 6 загуби при 21 нокаута. Той е на 39 години с повече от 16 години професионален опит. Той имаше 24-0 преди да загуби от тогавашните непобедени претенденти Лукас Браун и Хюи Фюри. След това Руденко отбеляза седем последователни победи, спечелвайки първата си регионална титла в процеса. През последните години той предостави сурови тестове на някои от най-големите големи мъже в спорта, губейки със съдийско решение от бившия световен шампион Александър Поветкин, действащия европейски шампион Агит Кабайел и топ претендента Жилей Жан.

 

Оскар Коласо – Гарен Диаган, минимално тегло, битка за титлата на WBO

Най-лекият действащ носител на титлата в Пуерто Рико е готов да се завърне у дома. Оскар Коласо гордо удари кантара с готови за битка 104,8 паунда (47,5 кг) за първата защита на своята титла на WBO в най-ниската теглова категория в бокса. 26-годишният левичар се изправя срещу Гарен Диаган, който беше 104 паунда (47,1 кг) за първата си битка за титлата в кариерата.

Техният планиран 12-рундов двубой е водещо в шоу на DAZN тази събота от Coliseo Roberto Clemente в Сан Хуан, Пуерто Рико. Началото е в 3,00 ч. българско време в неделя сутрин.

Коласо е със 7 победи от 7 мача и 5 нокаута и вече се бие за трети път през 2023 г. Той спечели колана в седмия рунд с нокаут срещу Мелвин Йерусалем на 27 май в Индио, Калифорния. Всеки от последните му три двубоя се проведе в Калифорния, но сега той се завръща у дома за едва втората битка за титлата, която ще се проведе на територията на Пуерто Рико след пандемията. Аманда Серано защити титлата си на WBC/WBO в категория перо пред ограничена публика поради ограниченията на Covid на върха на шоу през март 2021 г. в Стария Сан Хуан, което включваше мач на Коласо в ъндъркартата.

Диаган е с 10 победи и 3 загуби. 27-годишният левичар от Филипините спечели две поредни победи, включително нокаут в седмия рунд на бившия претендент за титлата Симпиве Конко миналия 1 октомври в Претория, Южна Африка. В последния си двубой Диаган победи непобедения Ху Тоан Ле в продължение на дванадесет рунда в Хо Ши Мин, Виетнам.