Спортният директор на ФК Царско село Иво Андреевски говори за завършилия полусезон във Втора лига, за мястото на Царско село, амбициите на тима, също така за идващия конгрес на БФС и превръща ли се втородивизионният тим в трамплин за треньорите.

- Г-н Андреевски, в каква степен сте доволен от сезона до момента?

- Няма как да не сме доволни – и аз, както и собственикът на отбора г-н Манолов, изобщо всички които се занимаваме вече втора година с този проект. Знаете, че още в началото на сезона афиширахме големи амбиции, искахме да сме в челото на класирането и в крайна сметка по средата на пътя може да бъдем повече от доволни. Освен лидер заедно с Ботев Вр, нашият тим е най-резултатен до момента, а Светослав Диков е твърд лидер в голмайсторската листа.

- Как виждате втората част на битката?

- Като още по-трудна и оспорвана. Ние и Ботев сме се откъснали с по няколко точки от преследвачите, но не бива да бъдат отписвани Локомотив Сф, дори Монтана и Несебър. Ще подходим изключително мобилизирано. Не предвиждаме някаква кой знае колко сериозна селекция, ще подсилим състава с 2-3 нови момчета, имаме необходимост, но не повече. Отборът е сработен и това си личи в представянето му.

- Какво мислите за работата на старши треньора Никола Спасов?

- Ето ви новина във връзка с този въпрос: преди дни в клуба дойде много добра оферта от чужбина за нашия наставник. Още при подписването на договора с него, поехме и моралното задължение, ако някога постъпи в клуба подобна оферта да не го задържаме. Много бихме искали Никола Спасов да продължи да работи в Царско село, да вкара отбора в Първа лига, да постигне и там добри успехи с него, но ако той прецени, че иска да направи крачка в развитието си – няма как да го спрем. Ние сме му изключително благодарни за свършената работа. Ако в крайна сметка той замине за чужбина, то ще се окаже, че и втория наставник в скромната история на нашия тим продължава да работи навън – знаете, че Тошко Янчев е част от екипа на Стойчо Младенов в казахстанския му тим. Оказва се, че ФК Царско село е нещо като трамплин за нашите треньори към чуждестранни клубове. Това може да означава само едно – тук се работи добре, създават се условия за добра работа и ако тя се постигне, то това бива забелязвано и извън пределите на страната ни. И съм сигурен, че скоро това ще бъде валидно и за играчите.

- В някои от последните домакински есенни мачове имахте повече публика от някои от мачовете в Първа лига? Как го обяснявате?

- Ами, така е, факт. Ние не крием, че сме чисто нов, скромен засега отбор, но запалянковците ни се увеличават. Логиката засега е следната – публиката ни е най-вече съставена от децата от нашата футболна академия, от техните родители. Но постепенно покрай тях започват да идват и приятели на родителите, приятели на техните приятели и така кръгът се разширява. Поради това заедно с г-н Стойне Манолов дори обмисляме разширяване на трибуните за пролетните мачове. Знаете, че нашият стадион напълно отговаря на изискванията на професионални мачове, имаме козирка, сега ще увеличим и капацитета. Ако за тези две години не забелязваме никакъв интерес, то тогава за какво да го правим?

- Задава се конгрес на БФС, вие сте нов клуб – каква е позицията ви?

- Каквато и да е, ние сме просто един глас на този конгрес. Не знам дали нещата след него ще се променят към добро, но със сигурност трябват нови лица в управлението. Ето например Наско Сираков – доказана фигура в българския футбол. Също и доказал се като ръководител. Мисля, че личност като Наско ще бъде полезна на президента – който и да е той. Колкото до настоящето ръководство на съюза – смятам, че не Боби Михайлов е проблема, а част от неговото обкръжение.

- Какво предстои на ФК Царско село по време на паузата?

- Като потвърждение за професионалната работа в клуба и целите, които сме си поставили, логично ще опитаме да направим добра зимна подготовка. Ще отидем за две седмици в Анталия, Турция. Тама сме планирали няколко контроли, мисля че вече има договорка да срещнем тима на Стойчо Младенов Кайсар. Пак повтарям, битката през идващата пролет за влизане в Първа лига ще бъде ожесточена, трябва да сме на ниво, да бъдем подготвени. Затова е напълно нормално да подсигурим необходимите условия за подобна подготовка.