Спортният директор на Царско село Иво Андреевски говори за все по-големите цели пред отбора, за конкуренцията и за предстоящото първо телевизионни излъчване на домакински мач на отбора.

- Последният път, когато разговаряхме с вас Царско село се бореше да достигне първото място, сега отбора вече е лидер. За това ви бяха необходими няколко кръга след паузата – сега по-трудно ли е?

- Да, категорично е по-трудно да се задържа това първо място. Но всичко си има логично обяснение. Като база, проведохме една отлична подготовка в Турция, такава, каквато отива на елитен клуб, изиграхме на ниво първите пролетни мачове и вече имаме дистанция на върха. Сега обаче напрежението се качва, мачовете стават все по-тежки. Ние като спортно-техническо ръководство се стремим да осигурим също така добра психологическа подготовка, да говорим постоянно с играчите, да опитваме те да останат максимално концентрирани преди всеки двубой, да се чувстват комфортно и мисля, че вървим по план.

- Сега вече при този точков аванс на върха, категорично ли целта е промоция в Първа лига, тъй като преди няколко месеца, това бе все още условност?

- Да, категорично това е целта. При това – търсихме само и единствено директна промоция, тъй като не искаме да изпадаме в положение целогодишният ни труд да зависи от един плейофен мач, от някакъв бараж. Конкуренцията не ни интересува, аз лично не обичам да гледам какво се случва зад мен, ние си гледаме нашия отбор. Опитите да бъдем разконцентрирани изобщо не са успешни.

- А сега като сте на първо място, „хапе“ ли конкуренцията?

- Да, има в момента някакви „престрелки“ насочени към нас. Но ние се стремим тези неща да не стигат до момчетата, да не им влияят. Те знаят, че имат уникалния шанс с много труд  да постигнат мечтата си – да играят сред най-добрите отбори в България, по този начин да израстнат и те индивидуално като футболисти. Остават им броени крачки и не бива по никакъв начин някакви външни фактори да им пречат за извървяването на този път.

ЦСКА - Царско село

източник: Илиан Телкеджиев/Lap.bg

- Извършихте „принудителна“ треньорска рокада, как се справя Веселин Великов вече няколко официални мача?

- Да, така се получи. Никола Спасов получи добро предложение да продължи развитието си в чужбина, нямаше как да го спрем. Напротив – разделихме се по европейски, пожелахме му успех. Веско Великов тръгна много добре, почти не се усети някакъв преход, реално той продължи с летящ старт това, което бе започнал Спасов. Мога да кажа само хубави неща за него – трудолюбиво, всеотдайно момче, чака го още по-добро бъдеще.

- Прави впечатление, че за разлика от други отбори от Втора лига, че дори и от Трета, не привличате някакви звезди, ветерани, нямате популярни имена в тима – ще продължи ли тази тенденция и ако се стигне до промоция в елита?

- Вижте, както и в началото на сезона споменах в няколко интервюта, от самото създаване на отбора целта е в мъжкия тим да се даде поле за изява на някои от тези близо 300 деца, които продължават да тренират в нашата школа. Това е основният замисъл на Царско село и се опитваме да се придържаме към този принцип. Те растат, искам винаги да даваме шанс на някой появил се талант. Разбира се, ако успеем да спечелим място в Първа лига, ще трябва да се закупят няколко по-класни, по-опитни играчи, но не повече от 2-3 имена. Ще продължим да разчитаме на младите ни футболисти. Имаме примери за отбори, които събират куп популярни имена, но имат единствено моментни успехи. Бъдещето е в младите, ние като ръководство съзнаваме риска, който се поема с подобна философия, но няма да се откажем от нея.

- Преди дни излезе информация, че слагате цена на билетите за домакинските си мачове от 20 лв. От какво бе продиктувано това решение?

- Всичко тръгна от едно лошо отношение от страна на един от конкурентите ни – Ботев Враца. Имаше няколко необмислени изказвания от страна на техни шефове, както най-вече и следствие на отношението им в ролята на домакини към нас, когато гостувахме във Враца. Имаме право да вземем това решение, има отбори от Трета лига например, които слагат цена от 10-15 лв.  Който иска да дойде тук при нас и да подкрепи отбора си – тези 20 лв. не би трябвало да го спрат. Това важи и за феновете на Ботев Враца – дерби е, нека да дойдат, нормално е за дерби подобна цена. Те отвърнаха иронично, че на следващото ни гостуване във Враца ще пуснат „вход свободен“ за нашите фенове. Това добре, но мисля, че следващия сезон просто няма да се намираме в една и съща лига, така че, тази им идея ще се провали.

- Ботев Враца ли е основният конкурент?

- По принцип така се разви шампионата, че в момента именно те са най-близо до нас. Но предвид класата на двата отбора, мисля, че е въпрос на време да увеличим преднината си пред тях. Също така смятам, че Монтана имат по-добър състав от тях и в края на първенството Монтана ще изпревари Ботев Враца.

- Споменахте, че в ролята си на лидери по-скоро се притеснявате от наглед лесните домакински мачове, какъвто например е днешният срещу Ботев Гълъбово. Това ли са скритите подводни камъни пред отбора?

- Наистина е така. Тъй като споменах, че ние работим постоянно с играчите ни във връзка със свалянето на напрежението, при наличието на един подобен мач може да се получи подобен обратен ефект. Те да подценят противника, което да ни изиграе лоша шега. Това не означава несериозно подхождане към съответния мач, а просто едно отпускане, което на терена може да бъде фатално.

Ботев - Царско село

източник: LAP.bg

- Предстои малък исторически момент за клуба – за първи път ще се транслира от вашия комплекс директно в ефира футболен двубой – при това на няколко пъти до края на сезона. Готови ли сте с всички необходими технически изисквания за тази цел?

- Готови сме, вече проведохме среща с хора от страна на Нова Броудкастинг Груп. Говорихме за доставянето на електричество, вишки, позициониране на техниката и всичко необходимо за едно нормално телевизионно излъчване. Това ще бъде една прекрасна реклама за нашия клуб. Нашето най-голямо богатство е именно спортно-техническата база, малко клубове в България изобщо могат да се похвалят с подобна, която е изградена благодарение на нашия президент Стойне Манолов. Не се срамуваме от това, което ще бъде видяно по телевизията, напротив, считаме че ще бъдем стимул за много други клубове, как трябва да изглежда една модерна, съвременна футболна база, един комплекс включващ всички необходими условия за най-малките, за юношите, за мъжете. Това е основата, това е нещото, върху което всичко останало се гради.

- Базата е чудесна, но ако евентуално стигнете до промоция в Първа лига, къде ще домакинства Царско село?

- Има два варианта, които сме обсъждали вече с нашия президент. Единият вариант е да лицензираме нашия стадион, трябва да се изгради допълнителна мобилна трибуна, допълнителна електрификация. Другият вариант е да използваме стадион "Българска армия" или Националния стадион "Васил Левски". Ползвали сме и стадион "Славия". Но нека да успеем да влезем в Първа лига, има достатъчно време да реагираме след това и да вземем решение.