Легендарният Люпко Петрович се завърна за пореден път в българския футбол. Еврошампионът с Цървена звезда ще бъде спортен директор на Литекс, където самият той пожела да приключи с футболната си дейност. "Мач Телеграф" разговаря с Петрович за Литекс, ЦСКА, Левски и за самия него.

Г-н Петрович, как се стигна до завръщането Ви в Ловеч?

- Моето голямо желание беше да приключа с футбола в Ловеч. Сигурно ще ме питаш защо точно там и дали точно Литекс ми е най-близо до сърцето? Може би отговорът е в това, че просто Гриша Ганчев е човекът, който най-много ме уважава и цени това, което съм направил за него и за Литекс. И преди няколко години, когато ме покани в ЦСКА, и сега в Ловеч въобще не сме говорили за пари. Всичко при нас е на честна и мъжка дума. А и харесвам много хората в Ловеч, които също винаги са ме обичали и са се отнасяли прекрасно с мен.

Имахте ли оферти от други отбори?

- Да, каниха ме от доста места в Сърбия, но отхвърлих всички предложения. Не ме питай защо, имам си съображения. Затова реших да приема поканата на господин Ганчев.

Не ви ли се работеше пак в ЦСКА и не ви ли канеше Гриша Ганчев и там?

- Не, не. ЦСКА си има добър, млад и кадърен треньор и не е ставало въпрос да се връщам там.

Какво точно ще правите в Литекс?

- Литекс също си има добър треньор - Андрей (б.а. - Андрей Андреев). Той е и много добър и коректен човек. Ще му помагам с каквото мога, а защо и ако му предам моя опит и моите знания един ден да не стане треньор на ЦСКА. Ще се допитват до мен по всякакви въпроси.

Какви ще са целите в Литекс и има ли желание Гриша Ганчев отборът пак да играе в efbet Лига?

- Не, няма такова желание. Моето желание е Литекс да не играе пред 100 човека, а пред 2000. Това ще стане, ако играем хубав футбол, дори и да не сме в Първа лига. Това ще е целта. Да играем добре и да развиваме младите играчи. Защо пък да не успеем да произведем няколко добри футболисти, които да са на ниво, за да отидат да играят в ЦСКА?

Какво мислите за Саша Илич и допита ли се Гриша Ганчев до вас преди да го назначи за треньор на ЦСКА?

- Когато става дума за сърби, господин Ганчев винаги се допитва до мен. Допита се и този път. Казах му само добри неща за Саша Илич.

Може ли ЦСКА да стане шампион през тази година?

- Сега е минал половината сезон, нали знаеш на кое място е ЦСКА. Щом сега е първи, защо да не бъде първи и в края на сезона? Разбира се, че има шансове. Саша Илич е много добър човек. Може би затова спечели няколко мача с късмет - просто Господ е с него и му помогна да победи в тези няколко мача.

Кажете няколко думи и за Левски. Ще тръгнат ли "сините" пак нагоре със Станимир Стоилов?

- Не съм сигурен, че и Гуардиола да дойде в Левски ще е успее и ще се справи по-добре от него. Мъри най-добре знае какво е Левски, какво означава за този отбор победата и какво загубата. Сигурно, ако не беше той, Левски сега нямаше да го има.

Дошъл ли е моментът да бъде детрониран Лудогорец?

- И този момент някога ще дойде. Казах, че ЦСКА има шансове да стане първи през тази година, но мисля, че по-вероятно е Лудогорец да остане първи и този път.

Сънародникът ви Младен Кръстаич вече е селекционер, а предстоят европейски квалификации между България и Сърбия. Какво можете да кажете за него?

- За момента с отборите, които е водил Кръстаич, няма спечелен трофей, но може пък точно с България да се окаже, че ще постигне най-добрите си резултати.

Кои са ви най-хубавите спомени от кариерата ви в България?

- Може би влизането и излизането от групите на турнира за Купата на УЕФА с Литекс през 2005 година. Разбира се, че всяка титла и купа са ми много скъпи - станах шампион с Левски, взех Купата с Литекс - тези работи не се забравят.