Българският национал Ивелин Попов от Спартак Москва бе избран за поредна година за Футболист номер 1 на България за изминалата 2017 година с 228 точки. Втората позиция остана за Мартин Камбуров със 124 точки, а трети е Тодор Неделев от Ботев Пд с 48 точки.

Попов спечели наградата и през 2015-а и 2016-а година, като изравни по брой спечелени отличия легендата Христо Бонев.

Церемонията по награждаване на победителя в анкетата „Футболист на годината“ се проведе в Централен военен клуб в София. Обявяването на 57-мия футболист на годината бе излъчено на живо в страницата Български национален отбор по футбол във Фейсбук.

Анкетата и церемонията се организират от Българския футболен съюз, Българската асоциация на спортните журналисти и „Дакс Медия“.

104 водещи български спортни журналисти гласуваха в традиционната анкета и избраха най-добрия футболист на 2017 година, както и най-успешния футболен треньор за годината, който е Станимир Стоилов.

На церемонията бяха връчени и наградите за най-добрите футболисти по постове в Първа професионална лига за 2017 г., както и наградите за най-проспериращ млад играч и най-добър чужденец в българското първенство.

За трета поредна година бе отличена и  №1 за България в женския футбол. За втора поредна година Българската асоциация на спортните журналисти бе връчена специалната награда „Лъвско сърце – Трифон Иванов“, която се присъжда за проявени мъжество и характер.

Гласуването в анкетата продължи до 00:00 часа на 6 януари. 

Пълните резултати от Футболист на годината

Попето за трети път най-добър: Много съм горд

Очаква се развитие по евентуалния трансфер на Попов

Ясни са призьорите по постове в бг-футбола

Десподов с приза за проспериращ млад играч: Продължавам да се развивам

Яблонски: Ако не вярвах, че можем да спечелим трофей, нямаше да остана

Неделев: Може да си тръгна през лятото

Мъри Стоилов - номер 1 и на финални преговори за бъдещ ангажимент

Лечков: Какъв е смисълът да коментирам конкурентите на Боби Михайлов?

По-долу можете да видите носителите на всички индивидуални награди.


Следихме хода на церемонията в Gong.bg

19:35 - За Футболист номер 1 на България за 2017 година бе обявен българският национал Ивелин Попов от Спартак Москва с 228 точки. Втората позиция остана за Мартин Камбуров от Берое със 124 точкки, който игра през годината и за Локо Пд. На третото място застана Тодор Неделев от Ботев Пд с 48 точки.

19:29 - Наградата "Развитие" тази година е не само за развитие на футбола, а и на обществото. Тя се присъжда на Фондация "Димитър Бербатов" за организирането на благотворителния мач, събрал много от големите имена на футбола.

19:25 - Наградата "Футболно възраждане" бе връчена на ФК Етър.

19:20 - За Треньор на годината бе обявен треньорът на Астана Станимир Стоилов с 272 точки. На втората позиция бе поставен треньорът на Ботев Пд Николай Киров със 118 точки. На третото място бе класиран Стамен Белчев от ЦСКА със 71 точки.

19:13 - За фаворит на феновете бе определен Кирил Десподов от ЦСКА с 37% от гласовете, пред Божидар Митрев и Тодор Неделев.

19:09 - За най-добър нападател бе обявен Фернандо Каранга от ЦСКА. Той има 73 гласа, Мартин Камбуров е втори с 24, трети са Кешеру, Лукоки и Десподов с по 21 гласа.

19:06 - За най-добър полузащитник бе обявен Марселиньо от Лудогорец с 37 гласа. С 27 гласа втори е Тодор Неделев от Ботев, а съотборникът му Лъчезар Балтанов с 12 е трети.

19:03 - За най-добър защитник в първенството бе обявен Давид Яблонски от Левски. Яблонски е пръв с 60 гласа, пред Николай Бодуров от ЦСКА с 24, а досегашният съотборник на Бодуров Антон Недялков е трети с 13 гласа.

19:00 - За най-добър вратар през изминалата година бе обявен Божидар Митрев от Левски с 44 гласа, Благой Макенджиев от Пирин е втори с 28, а трети с 18 е Ренан от Лудогорец..

18:58 - За най-добър чужденец в българското първенство бе обявен централният нападател на ЦСКА Фернандо Каранга с 55 гласа, Марселиньо е втори със 17, а трети съотборникът му в Лудогорец Вандерсон с 13.

18:54 - За Най-проспериращ млад играч бяха номинирани Андреа и Петко Христови от Славия, както и Кирил Десподов от ЦСКА. Наградата спечели Кирил Десподов с 40 гласа пред Петко Христов с 33 и брат му Андреа с 12.

18:50 - Евдокия Попадинова бе обявена за най-добра футболистка на България за 2017-а.

18:48 - За втора поредна година се връчва наградата "Лъвско сърце", носеща името на големия български футболист Трифон Иванов. Наградата получи нападателят Мартин Камбуров.

18:44 - С наградата "Надежда за бъдещето" е националният селекционер на юношите до 19 години Ангел Стойков.

18:27 - Красимир Балъков изрази мнение, че Ивелин Попов и през изминалата година е бил най-постоянният български футболист и най-много заслужава наградата. Новият главен мениджър на Етър сподели добри думи и за Мартин Камбуров, който е изключителен професионалист.