По-възрастните фенове на футбола със сигурност си спомнят какво шило беше на терена Христо Стоичков. И как често оставяше след себе си противниковите бранители заради невероятната си скорост и финтовете. 

Един от опонентите му на терена си спомни четвърт век по-късно какво е да се изправиш срещу Камата в най-силните му години. Това е бившият украински футболист Серхий Дирявка, който се изправи с националния си отбор срещу "лъвовете" и Стоичков в навечерието на незабравимото американско лято през 1994 г. в приятелска среща. Ето и какви са спомените му:

"Нямах особено продължителна кариера с националния отбор, а първото нещо, което ми идва наум, е един мач с България през 1994 г. Тогава те се готвеха за Световното първенство и бяха с голямата си звезда Стоичков. Аз трябваше да го пазя."

"При една от атаките той проби по левия фланг и така ме финтира, че аз загубих равновесие и се изтъркалях чак на лекоатлетическата писта отстрани. Толкова дълго се пързалях по задник, че имах време да си помисля колко тъпо изглеждам."

"Добре, че след мен имаше още трима наши играчи, та Стоичков не успя да вкара тогава. А и в интерес на истината, тогава играхме доста добре и не загубихме мача от бъдещия полуфиналист на Световното първенство", спомня си Дирявка с усмивка четвърт век по-късно.