Интересни разкрития за периода си в Барселона направи вече пенсиониралият се футболен специалист Луис ван Гаал. Той пое каталунците в края на 90-те години и едно от първите му решения беше да направи Хосеп Гуардиола капитан. 

И разкри каква е била една от причините да гласува тази чест на бъдещата легенда на клуба. Той действал като бъдещ треньор още тогава на терена, като дори давал съвети на холандеца къде да поставя фигури като Христо Стоичков и Луиш Фиго. 

"Направих го капитан след само 6 седмици работа в отбора. Причината да го сторя толкова бързо беше, че ми харесваше поведението му, а и се допитах до мнението на останалите играчи. Той постоянно говореше за футбол и тактика."

"Понякога идваше при мен на тренировка и обсъждахме тактиката. Казваше ми например: "Тренер, трябва да оставиш Фиго и Стоичков на крилата, за да мога да разпределям сам топката в центъра със затворени очи." Крещеше постоянно на терена, даваше наставления, още тогава действаше като треньор."

"Той изживява всеки един мач. Пеп остана последният треньор, за когото играта в атака е философия. Ернесто Валверде се опитва да го следва, в по-малка степен и Клоп, но никой не е превърнал това в свое мото в играта. Е, все още не е спечелил Шампионската лига с Манчестър Сити, така че има още да се доказва", сподели Ван Гаал.