Александра Янева е една от най-младите футболистки в националния отбор на България. Тя е само на 22 години, но вече е неизменна част от селекцията на „лъвиците“. Пред Gong.bg нападателката на италианския Матера разкри кога се влюбила във футбола и какви избори е трябвало да направи, за да остане в любимата игра.

„Започнах с футбола още в детската градина, където два пъти в седмицата идваше треньор да ни учи. Харесваше ми да бъда в компанията на момчетата, пред блока също не пропусках да ритам. Баща ми обаче искаше да тренирам художествена гимнастика и така започнах да се занимавам и с двата спорта. Харесваше ми, не ми тежеше и това продължи 4 години. Дойде обаче моментът, в който трябваше да избирам. Нямах колебания и така започнах с момчетата на Марица, участвах с тях в турнири - Данониада, Кока-кола.

Треньор ни беше Динко Господинов, с който живеехме в един блок. Много ми помогна и винаги ще съм му благодарна. Като пораснах малко, той ме упъти към женския отбор на Енко, който по-късно стана Екомет. Бях там в продължение на 6 години, после малко и в друг пловдивски тим - Пълдин. По това време тренирах паралелно и волейбол, защото в спортното училище нямаше паралелка с футбол. Бях либеро, играех за Марица. Но пак ми се наложи да избирам, за втори път. Родителите ми ме подкрепиха, след като им казах, че футболът е моят спорт“, спомня си с усмивка Алекс и добавя, че се чувства в свои води и в леката атлетика, като дори е ходила на състезания.

startphoto.bg
16 снимки

След завършването на 12 клас футболът я отвежда в столицата. Студентка е в НСА и започва да играе в отбора на Спортната академия.

„След втората година обаче се върнах в Пловдив, защото така не свикнах със София, не ми хареса. Прехвърлих се в Пловдивския университет и продължих с образованието, но задочно. Истината е, че не бива много в ученето, но знам, че е много важно и полагам усилия. Не знам какво ще стане с кариерата ми във футбола, не мисля лоши неща, но искам да имам и друга професия, свързана пак със спорта. Затова следвам педагогика - физическо възпитание и спорт. Освен това имам лиценз „Ц“ от Треньорската школа. Тази зима обаче дойде предложението от Матера за проби, отидох и ме харесаха. За трансфера ми помогна един италиански агент, с когото подписах договор. Доволна съм условията, както и от представянето си до момента“, разказва Янева.

Мечтите и амбициите на Алекс са огромни, въпреки че нейният отбор Матера Чити играе в третото ниво на италианския футбол.

„Не обичам да правя планове, защото Господ винаги променя нещата. Имам обаче цели - да стана професионална футболистка и да играя в голям отбор – в Серия А, Висшата лига или Бундеслигата. Мечтая и за ПСЖ и Барселона. За да ги постигна трябва да бъда здрава, упорита и търпелива. Върху последното работя много от известно време, защато преди много избухвах. Станала съм по-смирена, може би и под влиянието на книгите. В Италия започнах да чета повече и смятам, че това дава резултат”, откровена е националката.

Въпреки че отборът й е в Серия С, Янева се чувства като професионалистка в Италия. Осигурено й е всичко – заплата, квартира, храна, а от нея се изисква само да тренира и да вкарва голове. Заела се е сериозно и със задачата да научи италианския език, защото малко от съотборничките й говорят английски. Лео Меси е любимият й футболист, харесва и Златан Ибрахимович. Като малка се е възхищавала на американката Алекс Морган, а сега нейният пример е съотборничката й в националния отбор Евдокия Попадинова.