Българският национален отбор по футбол продължи перфектната поредица в Лигата на нациите, записвайки 3 победи от 3 мача. В нашата група 3 от Дивизия С момчетата на Петър Хубчев демонстрираха изключителен характер, за да спечелят мача, обръщайки го от 0:1 до 2:1. Това беше нашият 12-и успех над този съперник, който ни затрудни доста на Националния стадион „Васил Левски”.

Хубчев: На почивката си поговорихме на висок тон

Ивелин Попов: Изглеждаме като голям колектив

Страхил Попов: Трудно ни е, когато съперникът практикува такъв стил

В края на първото полувреме кипърците откриха резултата чрез таланта на Ювентус Григорис Кастанос, а тези 45 минути определено не бяха най-силните за "трикольорите". След паузата българските футболисти демонстрираха много повече агресия и желание за победа, а под светлината на прожекторите излязоха Тодор Неделев и Страхил Попов. Последният завърши мача с асистенция за двата ни гола, а Неделев проектира атаката за изравнителното попадение на Кирил Десподов и сам вкара, за да донесе ценните 3 точки. Те ни оставиха лидер в групата с общо 9, на 3 пред основния преследвач Норвегия. За двамата ни голмайстори попаденията бяха дебютни с екипа на националния тим.

Неделев: Играхме като отбор, отиваме в Норвегия за победа

Десподов: Вдигнахме очакванията на хората, но оставаме на земята

Началото на срещата определено беше в полза на България, като до 10-ата минута имахме няколко много обещаващи атаки, които просто не успяхме да развием както трябва. В същото време противникът доказа, че съвсем не е дошъл с намерение да играе в глуха защита. Нещо повече – първият точен изстрел в мача беше в полза именно на гостите и създаде работа на Пламен Илиев. В 19-ата минута Григорис Кастанос се зае да изпълнява пряк свободен удар точно пред ъгъла на наказателното поле отдясно по атаката. Макар да бе по-логично да се търси центриране, халфът на кипърците нанесе силен шут с левия крак, който мина над стената и принуди Илиев да боксира в корнер.

Постепенно комуникацията в нашата игра се подобри, макар че защитата на противника се справяше доста добре с набезите ни. Определено през първата част ни липсваше креативната искрица, а също и доза късмет. Такава щеше да ни свърши работа в 32-ата минута, когато Пиерос Сотириу за малко не си отбеляза автогол. Нападателят се върна да помага при един наш корнер и се засили към първа греда, за да избие центрирането. Топката облиза главата му и придоби коварна траектория, като профуча на сантиметри покрай далечния ъгъл.

Кипър съумя да открие изненадващо резултата в 41-ата минута. Меркис изстреля дълъг пас наляво по фланга, където Андреас Авраам и Страхил Попов започнаха битка за летящата топка. Нашият национал загуби равновесие и падна, което позволи на противниковия играч да овладее вече в наказателното поле. Оттам последва пас към точката на дузпата, където Кастанос се вклини между четирима наши футболисти и с десния крак някак намери начин да насочи топката покрай плонжа на Пламен Илиев – 0:1. За 20-годишния играч на Ювентус това бе дебютен гол с екипа на Кипър на международната сцена.

Второто полувреме започна с обещаваща наша атака отляво. В 50-ата минута Ивелин Попов беше напорист в преследването на топката и притисна Деметриу, който се огъна и му позволи да напредне съвсем сам отляво. Капитанът ни опита успореден пас към зоната при далечната греда, където Тодор Неделев беше изпреварен и не успя да нанесе шут.

Опитът ни да продължим нападението завърши с грешка, която отвори невероятен шанс пред Кипър. Таранът Пиерос Сотириу бе изведен съвсем сам фронтално срещу вратата, като Бодуров покри засадата в случая. Играчът имаше цялото време на света да подготви изстрела си и да избере точния момент. За наш късмет той се огъна пред отговорността и изпрати топката много, много високо над гредата.

Пропускът се оказа много ключов, защото само 9 минути по-късно България изравни след красива атака. Тодор Неделев се бе върнал назад към центъра, за да получи топката. Той изпълни фантастичен висок пас по диагонала надясно към Страхил Попов, който изникна в наказателното поле и директно от въздуха центрира към далечната греда. Там абсолютно непокрит беше Кирил Десподов, който с глава забоде топката под дясната сглобка – 1:1!

Подемът в нашата игра беше очевиден и само две минути по-късно имахме претенции за дузпа, след като Николас Йоану действително докосна кълбото с ръка в наказателното си поле. В случая обаче той водеше битка с Георги Костадинов, който от твърде близка дистанция изпрати кълбото в ръката на съперника си.

Въпреки всичко в 68-ата минута пълният обрат бе завършен. Капитанът Ивелин Попов се отличи със своя опит по десния фланг, където стигна топката и я съхрани под натиск от противников защитник. „Десетката” ни изчака включването на Страхил Попов зад гърба си, след което чукна технично. Последва ново страхотно центриране от десния бек към същата зона при далечната греда. Там Тодор Неделев получи възможност да стреля директно от воле. От 8-9 метра звездата на Ботев Пловдив изпрати истинска бомба в близкия долен ъгъл – 2:1!!!

Наставникът на Кипър моментално реагира и вкара в игра двама нападатели в лицето на Онисифорос Рушиас и Димитрис Христофи. Хубчев отвърна с изваждането от игра на Десподов и включването на Васил Божиков, който застана като допълнителен централен защитник. Това позволи на Кипър да наложи териториален натиск, макар и действията на гостите да се свеждаха единствено до изсипани топки към нашето наказателно поле. Този маниер на игра продължи и в даденото от съдията 5-минутно продължение, а след края на мача част от кипърските играчи влязоха в спор със съдията.

Сега пред националите предстои изключително отговорен мач - на 16 октомври гостуваме именно срещу Норвегия, където скандинавците ще се опитат да ни победят на всяка цена.В другия двубой от групата Кипър гостува срещу Словения. Островният тим заема 3-ото място с 3 точки, докато словенците нямат нито една след първите си 3 мача.

БЪЛГАРИЯ – КИПЪР 2:1

0:1 Григорис Кастанос 41'

1:1 Кирил Десподов 59'

2:1 Тодор Неделев 68'

България (4-2-3-1): Пламен Илиев – Страхил Попов, Антон Недялков, Николай Бодуров, Петър Занев – Георги Костадинов, Симеон Славчев – Тодор Неделев, Божидар Краев (57' - Георги Миланов), Кирил Десподов (74' - Васил Божиков) – Ивелин Попов /к/

Селекционер: Петър Хубчев

Кипър (4-3-3): Костас Панаи – Джейсън Деметриу /к/, Йоргос Меркис, Константинос Лайфис, Николас Йоану (72' - Димитрис Христофи) – Йоанис Кусулос, Григорис Кастанос (66' - Ренато Маргаса), Костакис Артиматас – Фотиос Папулис (74' - Онисифорос Рушиас), Пиерос Сотириу, Андреас Авраам

Селекционер: Ран Бен Шимон

Стадион: „Васил Левски” (София)

Главен съдия: Срджан Йованович (Сърбия)