Вратарят на ЦСКА Димитър Евтимов даде интервю пред колегите от агенция Блиц няколко дни след силното си представяне срещу Славия. Тогава 28-годишният страж бе герой за „червените“ при дузпите, пратили тима на финала за Купата на България. 

- От колко годишен си цесекар и защо стана фен на отбора?

- Откакто се помня съм фен на ЦСКА. Всичко започна от баща ми и моя дядо, бог да го прости. Те са фенове на ЦСКА, те ме запалиха към тази любов.

- През 2011 година направи трансфер от Чавдар (Етрополе) в двукратния носител на КЕШ Нотингам Форест. Беше сензационна сделка, как точно тя се осъществи?

- Първо бях на проби във Форест за няколко дни. Те ме харесаха и ми предложиха договор. Бях само на 16 г., много бързо станаха нещата. Трябва да благодаря на г-н Стоичков, тъй като играх в неговата академия, на собственика на академията тогава - г-н Емил Димитров, който също много ми помогна за този трансфер. 

LAP.bg
89 снимки

- С какво ще запомниш почти 10-годишния си престой в Англия?

- С много дъжд, доста упорити тренировки и прекрасни мигове.

- По-ниските нива на английския футбол превъзхождат ли българския елит и защо?

- Като цяло дa, превъзхождат българския елит. Английските Лига 1 и Лига 2 са доста силни първенства. Ако изключим топ отборите у нас - ЦСКА и Лудогорец, и може би още един-два тима, мисля, че другите отбори нямат шанс в тези първенства.

- Като вратар на Акрингтън Стенли имаше екшън с бутилка, хвърлена от фен на Блекпул към теб. Ти я върна обратно… Какво, всъщност, се случи тогава?

- През целия мач бях замерян с бутилки от феновете на Блекпул. Имаше английски хумор между мен и тях, правих се, че пия от едната бутилка, но при една от ситуациите - след един от головете им, бутилката ме удари в крака и аз от нерви просто я хвърлих обратно. Даже не съм искал да уцеля някой, но напълно изключих за това. За мое съжаление съдията ме видя и ме изгони.

Антон Узунов
100 снимки

- Трудно ли се извоюва титулярното място в ЦСКА?

- Две години ми коства това нещо. Даже не бих казал, че съм го извоювал, защото съм пазил само три мача титуляр. Но със сигурност ми коства много пот, много тренировки и много нерви.

- Как ЦСКА стигна до финала за Купата на България? Според някои – благодарение на теб. Според други – благодарение на късмета.

- Благодарение на целия отбор. Да, може един мач да не сме играли добре и да сме падали, но в другите мачове показахме много убедително лице. Не бяхме допускали гол до последния мач със Славия, което се дължи на целия отбор, и на предишното треньорско ръководство, и на г-н Пардю, и най-вече на всички футболисти.

- Тривиален, но задължителен въпрос – кой е фаворитът на финала с оглед моментното състояние на ЦСКА и Левски?

- В такива мачове няма значение каква е моментната форма. Във вечното дерби и преди сме виждали, че отборът, който е в по-добра форма - пада. Не бих казал, че моментната форма ще даде някакъв допълнителен принос за отбора да играе по-добре. Но колкото тривиален е въпросът, аз ще кажа, че ЦСКА ще вземе Купата на България.  

Антон Узунов
96 снимки

- Знаеш ли, че отборът на Шумен от твоя роден град е участвал в евротурнирите? През коя година и срещу кого играе?

- Да, знам, че са участвали. Това се случва през сезон 1994/1995, не помня срещу кого са играли. Бил съм роден, но съм бил доста малък, но знам, че това е било празник за целия град. 

- Всички футболисти твърдят, че заради прекалено многото ангажименти нямат време за хоби и развлечения. И при теб ли е така?

- Да, за съжаление последните няколко години не ми оставa почти никакво време. Особено като баща на малко детенце, имам дъщеричка, която има толкова много енергия и обича пакостите, а на мен почти не ми остава време за нея. Но определено това е най-хубаво време за мен - споделеното със семейството. 

LAP.bg
75 снимки

- Би ли казал твоята тройка за най-добрите български футболисти, които ти си наблюдавал?

- От играещите в момента - Тошко Неделев и Ивайло Чочев, който е огромен мой приятел, както и Георги Йомов. 

- А най-добрите трима от световния елит, които пак си наблюдавал?

- За мен това са великите Меси и Роналдо. Със сигурност не само за мен, а за повечето хора те са най-великите футболисти, които са се появявали на този свят. На трето място ще кажа Мануел Нойер. Смятам, че вратарите са доста недооценени. Нойер трябваше да спечели "Златната топка" преди няколко години, но тъй като е вратар, не му я дадоха, затова казвам и него.