Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Мачовете на родните ни грандове от последния кръг приличаха на нов български филм от 90-те години насам. Пускат го по кината, но публика няма. Добър, лош, с популярни актьори или с абсолютни дебютанти - филмът престоява седмица, максимум две и бива свален от киноафиша, събрал едва неколкостотин лева приходи.

В събота Левски, а в неделя ЦСКА преживяха какво е да си актьор без публика. Ако ще да са изиграли един от най-добрите си мачове (хипотетично, реалността беше съвсем друга), и "сини", и "червени" няма какво да оставят във футболната ни история с тези двубои.

Няма ли фенове по трибуните, дори най-добрите репортери или коментатори не могат да пресъздадат изцяло събитията от терена.

Жалкото е, че въпросът докога ще продължи това, зависи от една шепа сериозно мразещи играта момчета които със сигурност по време на закритите мачове на Левски и ЦСКА са вдигали наздравица в "някоя квартална кръчма и поръчват ли поръчват...". И си казват: "Глей как заради нас тия сега нямат публика".

Иначе чисто спортно-технически шампионите продължиха да пътуват в началото на първенството в "икономична" класа, да не кажем, че направо са си сякаш в нискобюджетна авиокампания. Тънко, ново 1:0 срещу търсещия точно подобна мека загуба тим на Берое. Като че ли именно заради липсата на хора Левски спести всичко, каквото може да се спести в игрови план. Сега обаче предстои кацане за зареждане на летище "Ловеч", където някой от тези два тима ще промени посоката си на летене.

Лидер по голова разлика и след втория кръг продължава да е Черноморец, при това на Херо със сигурност много му харесва това 7:1 в последната графа на класирането. Този път съмнения в резултата нямаше, бургазлии също минаха метър със скромното 1:0 в морското дерби. Съветът към местните фенове от миналата седмица остава актуален: "Пазете класирането!".

ЦСКА постигна първата си победа в първенството, което във втория кръг, при положение че първият започна в Ловеч, не би трябвало да звучи нелогично. Резултатът 2:0, постигнат срещу Беласица, е доста измамен, през втората част "армейците" пожалиха гостите си, сякаш им благодариха по този начин за една от най-стойностните си летни покупки в лицето на Маркиньос.

"Ел Пистолеро" гръмна за сефте в България, а Чиликов направи така, че Стойчо Младенов да се чуди как да ги побира и двамата в титулярния състав на ЦСКА. Разбира се, продукцията в "червено" е далеч от звездните стандарти, вече обаче отделихме достатъчно време за анализ на нужното време за сработка на един почти чисто нов състав.

Бомбата, или хайде все пак да не се изхвърляме - "пиратката" на кръга гръмна в Сандански. Там Вихрен вкара в колибката си Литекс, който явно през седмицата вложи повече усилия в приказки за кученца и пиленца, отколкото в полезна работа. Явно туристическото пътешествие до албанския курорт Дуръс заблуди "оранжевите" за формата им и охлаждането в иначе горещия южен град дойде изневиделица. За коя ли година поред ставаме свидетели на слухове, как ловчанлии са сигурни шампиони, но още след първите няколко кръга те поемат по утъпканата си пътека, водеща единствено до европейска квота.

Предстоящият уикенд ни предлага сигурното зрелище в мача Литекс - Левски. Домакините са притиснати от лошия си старт в шампионата, а "сините" още дълго ще ремонтират счупеното си реноме от безличното си тазгодишно евроучастие.

Ако Литекс и този път не успее да спечели трите точки, май някои наистина ще хванат теслата и ще ги видим да правят къщички за домашни любимци, вместо да изпълняват футболната си професия, било то като треньори или играчи.

Реално от трите останали евроучастника победа постигна единствено ЦСКА. Локомотив (Сф) имаше трудно гостуване на "Тича" и крайното 1:1 го доказва. Ясно е, че усилията в щаба на Стефан Грозданов ще бъдат насочени в преодоляването на поне един съперник в купата на

УЕФА тази година и евентуалното посрещане на солиден тим от урната на поставените. От останалите мачове в кръга няма как да не похвалим новака Пирин за втората му поредна победа и присъствието в челото. Както и Ботев, който разнебити Видима с 5:0 и тотално обърка специалистите, прогнозирали трудни времена за "канарчетата" в това издание на "А" група.

Чакаме любопитна седмица, в която ще видим националите с едно познато лице на скамейката - да, наистина сме 2007 година - и завършек с поредното дерби във вътрешното първенство. Дано очакването ни се възнагради със запомнящи се мигове и да не прилича на очакването нов български филм да напълни киносалоните. Не и тази година.