Павел Колев: В понеделник би следвало УЕФА да откаже на ЦСКА участие в ЛЕ

Заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев хвърли яснота около казуса с участието на ЦСКА в Лига Европа. Той сподели, че е напълно възможно в понеделник УЕФА да потвърди позицията си от края на май, че "червените" нямат право да играят в турнира. 

Хронологията е, че на 29 май УЕФА изпрати писмо до БФС и клуба, в което твърди, че той няма право да играе в Лига Европа, защото не е спазил изискването от три години членство в БФС и УЕФА. 

Юристите на ЦСКА обясниха ситуацията за Лига Европа

Впоследствие от ЦСКА пратиха жалба до КАС, а от Спортния арбитражен съд им отговориха, че на този етап те са легитимен участник в турнира, защото имат издаден лиценз за това от БФС. Но ако УЕФА реши да не допусне отбора до участие, това ще стане не по спортните критерии, а заради споменатото вече правило. 

Дунав чака решение за Европа

Ето и какво сподели Колев в интервю пред "Би Ти Ви"

"Не се е появила информация, а има становище на КАС. То обърка много хора, но тълкуванието е много просто. То е следното: "ЦСКА е легитимен участник в Лига Европа от гледна точка на издадения от националната федерация лиценз."

"Защо националната федерация е издала лиценз на ЦСКА-София? Защото ЦСКА-София е изпълнил всички изисквания за получаване на лиценз. Аз имах възможност да го обясня няколко пъти - условието на УЕФА, подчертавам УЕФА, на което ЦСКА-София не отговаря, е базисно условие, свързано с т.нар. навършени години."

В Дунав уверени, че са в ЛЕ, пращат свой човек на жребия

"Това е все едно да искате да станете президент на България, без да изпълните едно условие по конституция, а именно да сте навършили 40 години. Позицията на УЕФА по този въпрос до този момент е от едно писмо, подписано от генералния секретар Теодоридис, получено в БФС и клуба с дата 29 май." 

"В него се обяснява, че ЦСКА няма изпълнено условието за три години членуване в съответната национална федерация, съответно и в УЕФА, за да бъде допуснато това дружество. Дали тази позиция ще се запази същата, не мога да коментирам." 

Съдът в Лозана: ЦСКА е легитимен участник в Европа

"КАС не е разглеждал изобщо жалбата на ЦСКА по простата причина, че към днешна дата по спортни критерии, клубът си е заслужил правото да участва в Лига Европа, каквато позиция и БФС поддържаше. Позиция, която много голяма част от лумпениадата в социалните мрежи не можа да разбере."

"А именно - УЕФА досега не е вадил ЦСКА от евротурнирите, тъй като не се е изказвал компетентният орган по този въпрос. Има запитване от страна на БФС дали клубът може да участва и отговор от изпълнителния директор на УЕФА, че това не може да се случи. Ако това се запази като позиция, би следвало в понеделник УЕФА да се произнесе, че ЦСКА няма право да участва в Лига Европа. Ако позицията на УЕФА се запази такава, не е трудно да се прогнозира какво ще се случи оттук-нататък." 

Край на чакането! БФС обяви кои отбори получават лиценз за Европа

"Понеже имаше и дискусия дали трябва да се играе бараж между Левски и Верея, това е правилната позиция, тъй като спортните критерии са най-важни. По спортни критерии от първата шестица бараж трябваше да играе Левски." 

"ЦСКА не са обжалвали, те са внесли искане за спиране на решението на УЕФА. Т.е. за превантивна мярка по спиране на решение на УЕФА. От КАС са им отговорили, че те не могат да разгледат изобщо тази жалба, защото към този момент решение на УЕФА няма." 

ЦСКА сред участниците в ЛЕ, според сайта на УЕФА

"Всичко са хипотези, предлагам цялата футболна общественост да се въоръжи с търпение. До понеделник няма много време, тогава би трябвало да стане ясно. Така или иначе нещата към днешна дата са такива, каквито са - представителите на България в евротурнирите са Лудогорец, Ботев, ЦСКА и Левски." 

"От тази гледна точка искането на Левски, което беше инспирирано от баража, нямаше основание. Левски си спечели по спортен път правото да участва, печелейки баража." 

УЕФА: Участието на ЦСКА зависи от съдебни процедури

"Друга спекулация е, че България може да загуби една квота за Европа - няма такава възможност. Ние и УЕФА сме подготвени за вариант, при който в понеделник от Нион потвърдят позицията със споменатото вече писмо. Ако това се случи, сме подготвили Дунав, върви процедура от УЕФА за картотекиране на футболистите на тима за първия квалификационен кръг на Лига Европа. В БФС не сме наясно, според мен и в УЕФА не са наясно. В УЕФА ще го обявят това нещо в понеделник." 

"Запитването дали ЦСКА може да участва е направено далеч преди да е ясно, че ЦСКА ще получи лиценз. Ние сме го дали този лиценз на базата на националната нормативна наредба за лицензиране. Вече право на УЕФА е да прецени дали да го допусне до участие." 

ЦСКА обжалва изхвърлянето си от Европа

"Не мога да коментирам (бел. ред. защо ЦСКА участва с коефициента на фалиралото дружество). Става дума за някаква интерпретация на колегите от медийния отдел на УЕФА, на жребия ще стане ясно за всички. Моята хипотеза е, не съм коментирал нищо с колегите в УЕФА, би могло да има връзка с проведения търг и взимането на емблемата. Времето е твърде кратко, необходими са процедури. Съвсем вероятен е вариантът, ако ЦСКА-София покрие задължения и парите отидат за погасяване на дългове към държавата, ЦСКА-София да бъде обявен за правоприемник пред УЕФА на старото дружество. Не е нещо неочаквано, въпросът е, че трудно ще се случи тази година." 

"Не съм чувал телефонните разговори да са забранени. Искам да успокоя всички в ЦСКА, работата на БФС е да защитава всички български клубове. Ние сме защитили интереса на ЦСКА-София, който по спортен път си е заслужил правото да участва в Европа. Ако УЕФА реши друго, ние няма какво да направим. Но ние сме дали лиценз", заяви Колев.   

 

Свързани материали

  • Юристите на ЦСКА обясниха ситуацията за Лига Европа Юристите на ЦСКА обясниха ситуацията за Лига Европа
  • ЦСКА: Чакаме съперника си в Европа, Пената ще е в Нион ЦСКА: Чакаме съперника си в Европа, Пената ще е в Нион
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Павел Колев Лига Европа ЦСКА

Евроучастници