Отборът на ЦСКА победи Славия с 3:2 като гост в столичното дерби от 20-ия кръг на efbet Лига. На стадиона в квартал Овча Купел двата тима направиха един от най-добрите мачове от началото на сезона, който предложи здрава битка и страхотни голове, но и един много неприятен момент, в който вратарят на "белите" Георги Петков получи тежка контузия след сблъсък с Жорди Кайседо.

Първото полувреме бе равностойно, като малко преди неговия край в спор за висока топка Кайседо и Петков се сблъскаха и 45-годишният страж на домакините пострада сериозно Бившият национал изпадна в безсъзнание за кратко и имаше нужда от дълга лекарска помощ след удара в главата и лошото падане, а впоследствие бе откаран с линейка в болница, но вече бе в съзнание.

След почивката зрителите станаха свидетели на страхотен футбол, като начало на головото шоу даде Йон Бакеро, който изведе Славия напред с много труден и прецизен удар с глава в 55-та минута. Играчът на Славия отбеляза гола пред погледа на баща си Хосе Мария Бакеро, петкратен шампион на Испания, който бе на трибуните. "Червените" отговориха бързо и в 63-та минута голмайсторът на тима Жорди Кайседо изравни с глава след центриране от корнер, а девет минути по-късно упражнението се повтори и защитникът Мено Кох направи обрата пълен, отново с глава след ъглов удар на Греъм Кери, като между двата гола Славия получи право да изпълни дузпа, но наказателният удар бе отменен заради засада след намеса от ВАР.

В 78-та минута нов корнер донесе трети гол на ЦСКА, но този път попадението дойде след впечатляващ удар по диагонала на Амос Юга. Домакините не се предадоха и намалиха изоставането си в 80-та минута с най-красивия гол в мача - далечен удар с вътрешен фалц на Ерол Дост. Няколко минути след това "белите" останаха с човек по-малко след втори жълт картон на Ертан Toмбак, а до края повече голове не паднаха и ЦСКА спечели с 3:2.

По този начин тимът на Стойчо Младенов отново се доближи на четири точки от лидера Лудогорец (48 точки), който по-рано днес победи Черно море с 2:1 като гост. Славия заема пета позиция в подреждането с актив от 29 точки.

Славия ЦСКА

източник: sofascore.com


Антон Узунов
98 снимки

Срещата в кавртал "Овча Купел" не видя в първия четвърт час големи опасности пред двете врати, а отборът на Славия бе по-настъпателен с действията си. В 15-ата минута Иван Минчев шутира от фаул, но право в стената на "червените". Легендата на испанския футбол Хосе Мари Бакеро е на трибуните и наблюдава предсатвянето на своя син Йон Бакеро.

В 31-ата минута се откри страхотна възможност  пред гостите. Яник Вилдсхут намери пролуката между двама бранители на Славия и даде чудесен пас към Греъм Кери. Ирландецът отправи силен удар с левия крак, но прати топката встрани от вратата на Петков. Секунди след това именно опитният страж на "белите" и Жорди Кайседо влязоха в тежко единоборство един с друг, а Петков не успя да се изправи няколко минути от терена, след което бе откаран от стадиона с линейка. Возилото влезе на терена, за да бъде вкаран Петков вътре, но няколко минути никой от присъстващите не можеше да отвори задните врати на линейката, с което със сигурност ще се прочуем негативно за пореден път в европейски и световен план.

На мястото на ветерана на вратата застана 16-годишния юноша Денислав Жеков. При повторенията на няколко пъти се видя, че извежадщият пас към Кайседо бе в момент, в който нападателят на ЦСКА бе в засада, но страничният рефер не вдигна флага си, след което се случи инцидента. След подновяването на играта реферът от Варна даде 11 минути продължение на първата част, а в тях ЦСКА опита да бъде по-деен и на няколко пъти опита да застраши вратата на младия страж на домакините, но без съществен успех за тима от "Българска армия".

В 48-ата минута Иван Минчев получи пас отляво в наказателното поле на гостите и шутира с левия крак, след като бе необезпокояван, но неточно - аут. Домакините откриха резултата с първия си точен удар в мача, а голмайстор бе Йон Бакеро. Людовик Соарес намери Бакеро в наказателното поле на ЦСКА, след което последва удар с глава, за да може испанецът да прати топката във вратата на Бусато.

След час игра Стойчо Младенов направи още две промени, след като на почивката излезе Вилдсхут, а на негово място се появи Маурисио Гарсес. В 60-ата Младенов пусна в игра Йоан Баи и Амос Юга, а те замениха Йомов и Лам. В 63-ата гостите изравниха резултата, след като Греъм Кери пласира центриране от ъглов удар за Кайседо, а той с глава отблизо прати топката под тялото на младия Жеков - 1:1.

Четири минути по-късно ЦСКА успя да достигне до пълен обрат след нов ъглов удар. Отново Греъм Кери центрира прецизно, топката се озова на главата на Мено Кох, който я насочи отлично във вратата на "белите" след ново тяхно неразбирателство при позиционирането.

Шест минути по-късно червените вкараха трети гол и той отново падна след центриране от корнер на Кери. Първоначално белите изчистиха топката, но тя попадна в Юга, който с мощен диагонален шут вкара в горния десен ъгъл. .

Домакините показаха, че няма да се откажат и успяха да върнат едно попадение само две минути по-късно. Ерол Дост получи топката на дъгата на наказателното поле и реши да стреля отдалеч. Ударът му бе изключително красив и прецизен, като топката попадна точно в сглобката на гредите и за Бусато нямаше шанс за реакция.

В 84-ата пък Ертан Томбак направи нарушение срещу Жорди Кайседо и получи втори жълт картон, оставяйки своите с 10 човека.

Численото равенство бе възстановено в добавеното време на мача, когато и Греъм Кери си изкара втори жълт картон за разкарване на топката.

Славия остава на пето място в класирането след това поражение, докато ЦСКА се доближи на четири точки зад лидера и десеткратен шампион Лудогорец Разград.

FT / СЛАВИЯ - ЦСКА 2:3

1:0 Йон Бакеро (55)

1:1 Жорди Кайседо (63)

1:2 Мено Кох (72)

1:3 Амос Юга (76)

2:3 Ерол Дост (80)

Стадион: "Славия" (София)

Рефер: Драгомир Драганов (Варна)

Стартови състави:

СЛАВИЯ: 1. Георги Петков, 3. Ертан Томбак, 77. Георги Вълчев, 37. Венцислав Керчев, 4. Людовик Соарес, 11. Кристиан Добрев, 17. Ерол Дост, 73. Иван Минчев, 88. Тони Тасев, 7. Йон Бакеро, 10. Радослав Кирилов (К)

Резерви: 12. Денислав Жеков, 18. Димитър Стоянов, 15. Мартин Георгиев, 5. Мартин Атанасов, 83. Христо Попадийн, 19. Мартин Сораков, 55. Александър Иванов

Треньор: Мартин Кушев

ЦСКА: 1. Густаво Бусато, 19. Иван Турицов, 4. Мено Кох, 2. Юрген Матей, 18. Брадли Мазику, 29. Томас Лам, 24. Карло Мухар, 8. Греъм Кери, 10. Георги Йомов, 30. Яник Вилдсхут, 9. Жорди Кайседо

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 21. Амос Юга, 7. Йоан Баи, 14. Калоян Кръстев, 27. Маурисио Гарсез, 17. Бисмарк Чарлс, 6. Християн Петров

Треньор: Стойчо Младенов