Изпълнителният директор на Левски Павел Колев разкри подробности за концесията, която „сините“ ще получат за стадион „Георги Аспарухов“. Той коментира новината пред мобилното приложение на столичани и обяви какви стъпки са предприети за подписването на такъв договор.

“На първо място искам да се обърна към всички наши привърженици, които разбираемо са изключително развълнувани от тази новина и задават много въпроси. Хубавото е, че разполагаме с една модерна дигитална платформа, каквото е нашето мобилно приложение и можем да се обърнем към всички тях, за да обясним какво точно се случва и какво предстои. Това, което е важно всички да знаят, е, че стадион „Георги Аспарухов“ никога не е бил собственост на Футболен клуб Левски. Той винаги е бил частна държавна собственост и за последно статутът на стадиона е уреден през 1998 година с един акт за безвъзмездно ползване, което за времето си е била изключително важна стъпка, която е помогнала при всички положения на клуба да стопанисва стадиона, така както е могъл през годините. Всички тогава си спомняме тогавашният президент Томас Лафчис как организира една доброволческа бригада от привърженици, които трябваше да почистят трибуните преди един важен мач с Литекс за шампионската титла, който завърши 0:0. От емоционална гледна точка това за нашите привърженици е изключително важно, защото, както техните родители с голи ръце и доброволчески труд и с дарения са построили този стадион в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век“, заяви Колев.

„За съжаление обаче по обективни и обясними причини стадионът не е собственост на Левски. Това, което е изключително важно и трябва да се подчертае е, че от 1998 година до ден днешен развитието на футбола се задвижи изключително бързо и от всякаква гледна точка плановете за развитието на Левски от стратегически аспект няма как да се осъществят без да реши статута на стадиона“, добави още той.

„Разговорът за това как Левски трябва да се развива в следващите години, а не само да се бори за оцеляване и да мине на един следващ етап, и да се развива като модерен клуб, не са спирали. Волята на мажоритарния акционер и президент на клуба винаги е била да поставим, така както е трябвало да бъде, стадионът в центъра на футболната икономика на Левски. Това няма как да стане и по-удачен начин от взимането на стадиона на концесия в момента не съществува. От тази гледна точка новината е изключително положителна, не само за футболния клуб, а и за всички негови привърженици, защото това е една първоначална, но много важна стъпка в плана за развитието на клуба. Всички останали неща, които се случват също са важни – борбата за оцеляване, която не е спряла, дигитализацията на клуба и превръщането му в една медийна платформа. Това се неща, които се случват, но това, което може да промени съдбата на Левски в дългосрочен план е строежът на нов и модерен стадион – мултифункционален, който да се използва 365 дни в годината и т.н“, каза изпълнителният директор на Левски.

„Много е важно да се знае, че концесия все още няма. Тя ще стане факт с подписване на договор. Включването на стадион „Георги Аспарухов“ и теренът около него в планът за концесии за 2021 година е първата стъпка. Тя е изключително важна, но оттук нататък предстоят много действия, една дълга процедура, която разбира се с помощта на Министерство на спорта и със съдействието на Министерски съвет, се надяваме да е максимално кратка. Тук е мястото да се благодари на МС и лично на министър-председателят Бойко Борисов, защото без неговото съдействие, включването ни в плана за концесии нямаше да бъде факт и то толкова бързо. Това стана по волята на Левски и по изричното желание на Наско Сираков. Оттук нататък предстои много работа. Изработването на обосновка на концесията и разбира се изготвянето на инвестиционен и бизнес план. И най-важното нещо – търсенето на инвеститор, който ще е готов при определени условия да участва и да се ангажира за построяването на този модерен стадион, за който всички мечтаем. Това ще отнеме време, но първата крачка вече е направена“, каза Колев.

„На първо място държавата няма да се ангажира по никакъв начин като концедент с инвестиция. Прибързаните изводи, че концесията е безплатна, нямат никаква база в реалността. По простата причина, че безплатната концесия е много трудно осъществима. Това, за което ние ще работим и настояваме да се случи е в един определен етап концесионера, т.е футболния клуб да бъде освободен от плащането на концесионна такса. Но при всички положение такава ще има и тя ще бъде изчислена на база на големината на имота и редица други условия – най-важното е какво ще бъде построено и за какво ще се ползва. Един нов стадион ще бъде страхотна придобивка не само за футболния клуб, а и за целия квартал, защото в Подуяне и Хаджи Димитър има над 65 000 жители и е един от най-големите квартали в София. Един такъв комплекс при всички положения ще осигурява условия за спорт за всички негови жители. Всички хора, които живеят тук, ще могат да ползват тази нова придобивка, когато стане готова. Надяваме се да стане скоро“, добави още той.

„Разговорите с потенциални инвеститори са водени в последните месеци многократно. Не сме спирали с тези разговори. Разбира се, водени са с компании, които не са базирани в България. Във всички тези разговори бе казано едно – ПФК Левски има жизнено важна необходимост да разсече горди възел със статута на собственост на стадиона. Защото ние в момента сме наемател в имот, който обаче стопанисва имота без договор. Срок за договора няма, разбира се, имотът е даден на Левски безвъзмездно, но на практика във всеки един момент този имот може да ни бъде отнет. Така че уреждането на статута на стадиона с договор за концесия за 35 години, с възможност тя да бъде удължена е една стъпка в правилната посока. Наличието на един хоризонт от 35 години би привлякъл всеки един инвеститор да прави бизнес план и да прецени дали има желанието и възможността да се ангажира с една такава инвстиция, каквато е построяването на един нов стадион, както и всички прилежащи към него съоръжения, които биха го направили достатъчно функционален, така че да не се пълни само на домакинските мачове на футболния клуб, но да се използва за генериране на приходи и в останалите дни от годината, което е жизнено важно за изграждането на една пълноценна и функционална футболна икономика“, каза изпълнителният директор на „сините“.

„В краткосрочен план нищо не се променя. Казах, че има много работа да се свърши. Отваря се един нов хоризонт и трябва да се работи сериозно и да се търси стратегически инвеститор. Важното до, което трябва да се стигне е подписването на концесионен договор. Тогава бихме могли да кажем, че концесията е факт. В дългосрочен план, аз лично смятам, а и мнението на Наско Сираков е такова, че това е изключително важен ход в правилната посока за модернизацията на Левски като клуб, който най-сетне може да осъществи огромният потенциал, който има като най-големият и обичан клуб в България“, заяви Колев.