Отборът на ЦСКА записа категорична победа с 4:0 над гостуващия на стадион „Българска армия“ тим на Ботев Враца във втория мач от петъчната програма на 21-ия кръг в родната efbet Лига. Маурисио Гарсес откри в 26-ата с дебютното си попадение за "червените", а Жорди Кайседо удвои в 34-ата минута. Капитанът Юрген Матай направи резултата класически в добавеното време на първата част. Георги Йомов пък оформи крайния резултат в 76-ата минута.

Столичани изиграха отличен двубой и не оставиха съмнение кой е по-класният отбор на терена. „Червените“ пропуснаха още няколко изгодни положения, с които можеха да стигнат и до още по-изразителен резултат.

Антон Узунов
77 снимки

С този успех ЦСКА остава на втора позиция, но събра актив от 47 точки и е на само една от лидера Лудогорец, който играе своя мач от кръга в събота срещу Славия. Ботев Враца е предпоследен с 19 точки. В следващия кръг „червените“ имат голямо дерби с Левски, но преди това приемат Локомотив Пловдив в двубой от ¼-финалана фаза на турнира за Купата на България. Врачани пък домакинстват на Лудогорец в следващия си шампионатен мач.

КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Това бе и първото домакинство на „червените” през пролетта. Срещата се игра и пред празни трибуни, тъй като столичани изтърпяваха наказание.

Сред титулярите за домакините играха Йоан Баи и новото попълнение Маурисио Гарсес, които замениха Георги Йомов и Яник-Сони Вилдсхут по двете крила. На мястото на наказания Кери стартира Бисмарк Чарлс, а Брадли Мазику бе оставен на пейката за сметка на Жеферсон.

Отзивите след двубоя:

Даниел Моралес: Не ми харесва да падаме с по четири гола

Матай: Трябва да се учим да играем под напрежение​

Младенов: Чудят се как да ни ухапят! Гледат антирекорди...​

Турицов: Перфектен мач, надявам се да не се изложим срещу Локо Пд​


Преди да бъде даден първият съдийски сигнал в отбора на ЦСКА дадоха официално наградите от Футболист на годината на треньора Стойчо Младенов, защитника Юрген Матай, халфа Георги Йомов и нападаеля Жорди Кайседо.

В първите двайсетина минута на мача домакините владееха повече топката, но опасности пред някоя от двете врати липсваха. Единствено в 13-ата минута Мартин Николов отклони за Юлиан Ненов отляво в наказателното поле, след което последният нанесе удар, който обаче излезе в аут. В крайна сметка беше отсъдена и засада.

В 23-ата минута Жеферсон отклони за Карло Мухар след свободен удар, а хърватинът нанесе изстрел от дистанция, който обаче беше крайно неточен.

Две минути след това  домакините претендираха за дузпа след съприкосновение между Костадин Ничев и Чарлс, но нападателят падна твърде леко и бялата точка не бе посочена.

В 26-ата минута обаче ЦСКА поведе в резултата с първия си точен удар. Новият нападател на „червените“ Маурисио Гарсес получи отличен пас от Йоан Баи, след което успя да надбяга Мартин Николов, премина покрай вратаря Красимир Костов и с левия крак по земя реализира в опразнената мрежа дебютното си попадение с екипа на столичани - 1:0.

Две минути след попадението "червените" имаха шанс за ново попадение. Жеферсон центрира от свободен удар на втора греда, където Юрген Матай стреля с глава, но слабо и в ръцете на Костов.

ЦСКА стигна обаче до втория гол в 34-ата минута, когато Жорди Кайседо се разписа след асистенция на вратаря Густаво Бусато. Бразилският страж намери с отлично дълго подаване еквадорският нападател, който се пребори с двама футболисти на врачани и с прекрасен фалцов удар с десния крак в наказателното поле намери горния ляв ъгъл на вратата на Костов за 2:0.

Първият изстрел за врачани дойде по посока противниковата врата в 44-ата минута, когато Ничев засече с глава центриране от корнер на първа греда, но покрай дясната греда на Бусато.

В първата минута от добавеното време на първата част ЦСКА стигна и до трети гол. Жеферсон центрира от корнер в наказателното поле, където Матай успя да се справи с двама играчи на Ботев Враца и нанесе удар с глава, а на голлинията Антонио Георгиев не успя да изчисти и топката попадна в мрежата на Краси Костов за трети път.

На почивката беше извършена двойна смяна в състава на гостите. Мохамед Бентахар и Мартн Петков смениха Стефан Гаврилов и Карлос Со.

Още преди да са изтекли и 60 секунди от втората част Амос Юга пробва силен изстрел от дистанция, но над вратата на Костов.

В 48-ата минута Ботев можеше да върне едно попадение след неразбирателство в защитата на домакините. Мухар опита да върне назад за Мено Кох, но сбърка и по този начин изведе появилия се като резерва Мохамед Бентахар сам срещу Бусато, но стражът на „червените“ изби удара на французина.

В следващите минути темпото на игра спадна сериозно и  с оглед на резултата това не изглеждаше кто изненада.

Амос Юга стреля директно от пряк свободен удар в 63-ата минута, но над вратата на врачани.

ЦСКА контролираше темпото на терена и стигна до четвърти гол в 76-ата минута. Матай центрира отляво в наказателното поле, където на далечната греда появилия се като резерва Георги Йомов пое добре топката, излъга Мартин Николов и стреля по тревата в далечния ъгъл за 4:0.

Две минути след това Яник-Сони Вилдсхут получи от Кръстев и добре напредна към наказателното поле на гостите, влезе в него и си освободи добро пространство за удар, но право в ръцете на Костов.

В 81-ата минута Калоян Кръстев засече с глава центриране от корнер на Йомов в наказателното поле на пъва греда, но топката премина покрай дясната греда на Костов.

До края на срещата нови ситуации липсваха иЦСКА записа най-изразителната си победа от началото на сезона в шампионата.


FT | ЦСКА – БОТЕВ ВРАЦА  4:0

1:0 Маурисио Гарсес 26'

2:0 Жорди Кайседо 34'

3:0 Юрген Матай (к) 45+1'

4:0 Георги Йомов 76'

efbet Лига, 21-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЦСКА (4-4-2): 1. Густаво Бусато - 19. Иван Турицов, 2. Юрген Матай (к), 4. Мено Кох, 3. Жеферсон - 27. Маурисио Гарсес, 24. Карло Мухар, 21. Амос Юга, 7. Йоан Баи - 9. Жорди Кайседо, 17. Бисмарк Чарлс 

Резерви: 25. Диминтър Евтимов (вр), 6. Християн Петров, 29. Томас Лам, 18. Брадли Мазику, 30. Яник-Сони Вилдсхут, 14. Калоян Кръстев, 10. Георги Йомов

Старши треньор: Стойчо Младенов

БОТЕВ ВРАЦА (4-2-3-1): 76. Красимир Костов (к) - 22. Диего Фераресо, 18. Илия Миланов ж.к., 5. Костадин Ничев, 77. Мартин Николов - 6. Антонио Георгиев, 24. Стефан Гаврилов - 14 Антон Фасе, 17. Чавдар Ивайлов ж.к., 94. Юлиан Ненов - 9. Карлос Со  

Резерви: 33. Христо Георгиев (вр), 16. Мартин Петков, 3. Луиз Фелипе Соарес, 28. Красимир Тодоров, 10. Мохамед Бентахар, 23. Димитър Илиев, 21. Христиан Петков

Старши треньор: Даниел Моралес


Главен съдия: Георги Иванов, град София

Стадион: „Българска армия“, град София