Отборът на Лудогорец е шампион на България за 11-ти пореден път! Тази вечер „орлите“ завоюваха титлата по безапелационен начин, след като разбиха с 4:1 гостуващия на „Хювефарма Арена“ тим на Славия в двубой от първия кръг от плейофната фаза на efbet Лига. Лудогорец бе най-постоянен, изнесе силни мачове и напълно заслужено грабна титлата.

Гьоко Зайков си отбеляза автогол в 14-ата и даде аванс на домакините, а Бернард Текпетей удвои в 16-ата минута. Матиас Тисера също се разписа в 23-ата, а Текпетей отбеляза втория си гол в 54-ата минута. Йон Бакеро отбеляза почетния гол за столичани в 78-ата минута, с който беше оформен и крайния резултат.

Антон Узунов
70 снимки

Разградчани бяха пълни господари на терена и не оставиха шансове на „белите“, като домакините можеха да вкарат и още попадения. По този начин Лудогорец е недостижим на върха, като събра 67 точки и има аванс от 14 пред втория ЦСКА при оставащи четири мача до края на сезона в първенството. Славия остава шести с 36 пункта.

В следващия кръг „орлите“ приемат ЦСКА, но преди това гостуват на Левски в мач-реванш от полуфиналите в турнира за SESAME Купа на България. Столичани пък домакинстват на Черно море, но преди това също ще изиграят втория си мач в другия полуфинал в турнира за националната купа срещу „червените“ на стадион „Българска армия“.

Антон Узунов
12 снимки

КЛАСИРАНЕ В efbet ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Отзивите след двубоя:

Загорчич: Ядоса ме, че допуснахме контраатаки в Разград, не гледам какво става в ЦСКА​

Шимунджа: Изключително съм щастлив, няма да се предадем срещу Левски​


Срещата стартира в спокойно темпо без опасности пред двете врати в първите десетина минути.

Лудогорец обаче поведе в 14-ата минута. Доминик Янков центрира от ъглов удар, а на първа греда Гьоко Зайков не беше пресиран, а в опита си да изчисти в нов корнер заби топката в собствената си врата – 1:0. Само преди няколко дни северномакедонецът стори това и срещу ЦСКА в турнира за националната купа.

Само две минути по-късно "орлите" удвоиха аванса си. Жан Карничник даде чудесен пас отляво в наказателното поле за Текпетей, който овладя добре и със силен изстрел в близкия ъгъл намери вратата на Светослав Вуцов за 2:0.

Лудогорец беше безпощаден и продължи да доминира, като стигна до трети гол в 23-ата минута. Вуцов изрита топката в краката на Текпетей, който напредна по десния фланг и центрира по тревата в наказателното поле, където играч на гостите се размина с кълбото. Топката стигна до Матиас Тисера, който се справи с Емил Виячки и с удар от 7-8 метра под гредата заби трети гол за домакините. 

Домакините имаха нова възможност за попадение в 34-ата минута. Топката беше отнета от Доминик Янков на центъра, а след това Тисера изведе в наказателното поле Рик Джонатан, който опита да стреля, но Виячки се хвърли на шпагат в краката му и блокира в корнер.

Славия стигна до първата си голова ситуация в 40-ата минута. Тогава Радослав Кирилов центрира от корнер, а на първа греда Мартин Петков плонжира и стреля с глава, но в аут.

В 43-ата минута Рик Джонатан бе намерен отляво в наказателното поле от Текпетей и опита нисък удар по диагонала, но в ръцете на Вуцов.

Само минута по-късно шампионите пропуснаха нов страхотен шанс за четвърти гол. Алекс Сантана пречесе подаване отляво в половината на Славия, а Текпетей даде чудесен извеждащ пас за Рик Джонатан на границата на пеналтерията и стреля, но Вуцов беше излязъл предвидливо, за да скъси дистанцията и блокира с тяло.   

На почивката беше извършена тройна промяна в състава на "белите". Йон Бакеро, Кемело Нгуена и Кристиан Добрев замениха Мартин Атанасов, Дарко Тасевски и Мартин Сораков.

Лудогорец не смяташе да спира дотук и стигна до четвърто попадение в 54-ата минута. „Орлите“ организираха бърза контраатака, при която Рик Джонтан тръгна от собствената си половина, след което изведе Текпетей, който вледе в наказателното поле отдясно, справи се с Кемело Нгуена и от малък ъгъл вкара втория си гол в двубоя за 4:0. 

В 68-ата минута Ерол Дост стреля силно и по тревата от дъгата пред наказателното поле, но Серджио Падт беше на мястото си улови.

Славия все пак стигна до почетно попадение в 78-ата минута. Мартин Петков изведе по чудесен начин Йон Бекеро зад защитата на Лудогорец, а испанецът остана сам срещу Падт и с техничен удар прати топката покрай него в далечния ъгъл – 4:1.

В 84-ата минута Лудогорец беше на косъм от пети гол. Спас Делев изведе с хитър пас Пиерос Сотириу отляво в наказателното поле, който опита да вкара с едно докосване с десния крак, но Вуцов блокира. Последва ъглов удар, а след неговото изпълнение топката стигна до Делев, който стреля силно от границата на пеналтерията, но отново стражът на Славия показа чудесен рефрекс и изби. Накрая и Тисера опита да вкара отново, но стреля над вратата.   

До края на срещата Кемело Нгуена опита изстрел, който обаче премина на безопасно разстояние от дясната греда на Падт, а Бакеро опита аткрактивно изпълнение със задна ножица, но над вратата. Така Лудогорец стана официално шампион за 11-и пореден път.


FT | ЛУДОГОРЕЦ – СЛАВИЯ  4:1

1:0 Гьоко Зайков (автогол) 14'

2:0 Бернард Текпетей 16'

3:0 Матиас Тисера 23'

4:0 Бернард Текпетей 54'

4:1 Йон Бакеро 78' 

efbet Лига, плейофна фаза, първи кръг, първа шестица

Стартови състави на двата отбора:

ЛУДОГОРЕЦ (4-2-3-1): 1. Серджио Падт - 21. Жан Карничник, 5. Георги Терзиев (к) ж.к., 24. Оливие Вердон, 14. Дени Групер - 8. Клод Гонзалвеш, 7. Алекс Сантана - 73. Рик Джонатан, 64. Доминик Янков, 37. Бернард Текпетей - 10. Матиас Тисера   

Резерви: 12. Симон Слуга (вр), 4. Сисиньо, 19. Пиерос Сотириу, 23. Мануел Шоу, 79. Тихомир Димитров, 90. Спас Делев, 95. Каули Оливейра

Старши треньор: Анте Шимунджа

СЛАВИЯ (4-2-3-1): 21. Светослав Вуцов - 83. Христо Попадийн, 23. Емил Виячки, 29. Гьоко Зайков, 4. Людовик Соарес - 17. Ерол Дост, 5. Мартин Атанасов ж.к. - 9. Мартин Петков, 22. Дарко Тасевски, 10. Радослав Кирилов (к) - 19. Мартин Сораков 

Резерви: 1. Георги Петков (вр), 7. Йон Бакеро, 16. Кемело Нгуена, 11. Кристиан Добрев, 14. Никита Николаевич, 15. Мартин Георгиев, 18. Димитър Стоянов 

Старши треньор: Златомир Загорчич


Главен съдия: Владимир Вълков, град Пловдив

Стадион: „Хювефарма Арена“, град Разград