Отборът на Левски завърши наравно при резултат 2:2 срещу словенския вицешампион Марибор в третата си контролна среща по време на подготвителния си лагер в Белек, Турция. Хосе Кордоба откри резултата в 36-ата, но Ян Репас изравни в 42-ата минута. В добавеното време на първата част Джордже Иванович направи обрата пълен, но резервата Здравко Димитров донесе отново равенството в 77-ата минута, с което бе оформен и крайния резултат.

Антон Узунов
86 снимки

Треньорът на Левски Станимир Стоилов заложи на изключително млад състав за контролата с лидера в Словения. Неофициален дебют за „сините“ направи Филип Кръстев, който стартира от първата минута, а през второто полувреме първи минути за тима записа и Уелтън. Най-възрастният в стартовата единадесеторка пък бе друго ново попълнение - Цунами, който е на 26 години. Любопитното пък беше, че 17-годишниият вратар Пламен Андреев изведе столичани с капитанската лента.  

Въпреки многото промени столичани показаха добра игра. През пъврвата част те владееха инициативата и поведоха, но Марибор съумя да обърне резултата в своя полза за няколко минути. През второто полувреме словенците създадоха повече шансове за попадение, като удариха две греди. Стоилов пусна в игра някои от по-опитните играчи в състава, което даде резултат и Левски си тръгна от проверката непобеден.

Двубоят беше наблюдаван на живо от собственика на тима Наско Сираков, който пристигна вчера от София, а днес изгледа и сутрешното занимание на тима.

Това е трето поредно равенство за "сините" на легера в Турция. В предишните си два мача Левски направи две равенства от по 1:1 срещу полския Гурник Забже и чешкия Бохемианс. Следващата проверка на 26-кратните шампиони е срещу турския Генчлербирлиги на 01.02.


Левски стартира по-добре проверката и първи организира интересна атака. В четвъртата минута Марин Петков проби добре отдясно в наказателното поле, но бе спрян в последния момент от Грегор Сикошек. Петков падна в пеналтерията, но съдията даде знак играта да продължи.

„Сините“ продължиха да са по-активният тим в началото и в деветата минута Билал Бари получи пас на границата на наказателното поле отдясно и отправи удар от движение, който обаче премина покрай дясната греда на словенците в аут.

В следващите минути играчите на Марибор опитаха да притиснат българския тим в неговата половина, но Левски не се притесни от това и продължи да разиграва спокойно и постепенно организираше атаките си.

LAP.bg
69 снимки

В 29-ата минута Цунами нанесе силен удар отляво на границата на наказателното поле, но бе доста неточен и излезе в тъч.

Две минути по-късно Марин Петков отправи първия точен удар в двубоя, след като стреля директно от пряк свободен удар ниско по терена, но вратарят Ажбе Юг беше покрил добре десния си ъгъл и улови с плонж. 

По-добрата игра на Левски даде резултат в 36-ата минута, когато „сините“ откриха резултата. Марин Петков центрира отдясно в наказателното поле от свободен удар, където Хосе Кордоба се извиси с прекрасен удар с глава реализира във вратата на - 1:0.

Марибор обаче заигра малко по-добре и в 42-ата минута успя да изравни след страхотно изпълнение на Ян Репас. Защитата на Левски позволи на халфа да стреля от границата на наказателното поле и той с мощен удар не остави шансове на Пламен Андреев.

Словенците успяха да стигнат дори и до пълния обрат в добавеното време на първата част. Огнен Мудрински напредна през центъра, след което пусна хубав извеждащ пас зад гърба на Цунами отдясно за Марко Алвир, който пък пусна успореден на голлинията пас. Патрик-Габриел Галчев не успя да пресече, като топката премина през краката му и на далечната греда Джордже Иванович реализира на празна врата за 1:2.

На почивката за Левски се появи титулярният капитан Николай Михайлов, който замени носителя на лентата през първата част Пламен Андреев.

"Сините" стартираха по-добре и второто полувреме, като в рамките на няколко секунди имаха шанс да изравнят. В 47-ата минута Цунами отправи много мощен изстрел от свободен удар от дистанция, като топката тупна точно пред вратаря Юг, който не можа да улови, но нямаше играч на Левски, който да направи добавка и кълбото бе изчистено. Секунди по-късно Димитър Костадинов нанесе удар в близкия ъгъл на Юг в наказателното поле, но този път стражът на Марибор улови.

Четири минути след това Цунами проби по левия фланг и центрира в наказателното поле, където Бари се извиси във въздуха и нанесе удар с глава, но топката премина над напречната греда.

В 56-ата минута Марибор удари греда. Играч на словенците проби отляво и опита центриране в наказателното поле, където Андриан Краев подложи крак и опита да изчисти, но топката се отби от напречната греда на Николай Михайлов.

След точно час игра словенците удариха гредата за втори път. Иванович получи пас зад защитата на Левски и се озова сам срещу Михайлов, след което стреля в десния долен ъгъл, но топката се отби от гредата. 

В 69-ата минута Бари отправи крайно неточен изстрел.

След известно спокойствие на терена, Левски успя да изравни в 77-ата минута. Кръстев шутира, но бе блокиран, а след това топката се озова в Радослав Цонев, който пък изведе отлично отдясно в наказателното поле Здравко Димитров. Крилото залъга съперник, след което шутира към далечния ъгъл и отбеляза – 2:2.

До края на срещата нови интересни ситуации липсваха и резултатът остана непроменен.


FT | ЛЕВСКИ – МАРИБОР  2:2

1:0 Хосе Кордоба 36'

1:1 Ян Репас 42'

1:2 Джордже Иванович 45+1'

2:2 Здравко Димитров 77'

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): 66. Пламен Андреев (к) - 22. Патрик-Габриел Галчев, 5. Келиан ван дер Каап, 33. Хосе Кордоба, 6. Цунами - 8. Андриан Краев ж.к., 27. Асен Митков - 30. Филип Кръстев, 88. Марин Петков, 20. Димитър Костадинов - 19. Билал Бари

Резерви: Николай Михайлов, Драган Михайлович, Радослав Цонев, Здравко Димитров, Иван Горанов, Уелтън, Димитър Андонов, Денис Динев, Антоан Стоянов​

Старши треньор: Станимир Стоилов

МАРИБОР (4-2-3-1): 1. Ажбе Юг – 22. Мартин Милец (к), 32. Неманя Митрович, 4. Уотсън Макс, 12. Грегор Сикошек, 29. Антоан Макамбу, 15. Ян Репас, 8. Марко Алвир, 99. Нино Жугели, 12. Джордже Иванович, 91. Огнен Мудрински​

Старши треньор: Радован Каранович