Емил Спасов е една от легендите на Левски и многократен шампион със "синия" екип. Като специалист има огромен опит с подрастващите - бил е директор на ДЮШ на Левски, както и селекционер за националните юношески отбори. Специално за Gong.bg Спасов анализира мачовете от 5-ия кръг в efbet Лига.
 
В изминалия кръг в efbet Лига липсваха изненадите, които се получиха в някои от предишните. Левски постигна очаквана победа над Етър, но тя не дойде никак лесно. Гостите от Велико Търново вкараха гол, имаха и още две положения, така че с основание могат да съжаляват, че си тръгнаха от Герена с празни ръце. Футболистите на Георги Тодоров показаха желание и старание, което е похвално, но само това не стига. Не ми хареса играта в защита, много грешки се направиха, а попадението на Етър е покзателно за думите ми. Такъв гол рядко може да бъде видян и в детските мачове. Всички в отбрана сгрешиха, а за капак спряха да играят, мислейки си, че топката е излязла в аут. Недопустимо е това да го правят професиотални футболисти, независимо дали играят първи или 50-ти мач със "синия" екип. 
 
Но има и обяснение за този хаос в защитата, която е напълно нова в сравнение с миналия сезон. Почти във всеки мач от началото на първенството се правят промени - французинът Тома Даске и Матео Стаматов тъкмо се адаптираха и се контузиха. Орлин Старокин започна отляво, после заигра в средата на терена, а срещу Етър пак трябваше да се върне в отбрана. Младият Алекс Петков, който дебютира в събота, остави в мен противоречиви  впечатления - снажен, играе добре с глава, но в същото време на два пъти беше надбяган от играчи на гостите. Има пропуски и в изнасянето на топката, но това може да се подобри.   
 
Срещу Етър най-много ми хареса Боби Цонев, не само заради победния гол. Допаднаха ми неговата борбеност и перфектните пасове. Радвам се, че в отбора беше взет и брат му Радослав, който също е много добър футболист. Познавам ги от деца и смея да твърдя, че ако бяха налагани в мъжкия тим преди 5-6 години, щяха да се развият много повече.
Не ме учуди равенството на ЦСКА във Варна, защото Черно море са много стабилен отбор. Играят правилно и са много организирани - това им помогна в минутите, когато останаха с 10 души. Пролича си обаче отсъствието на техния капитан Даниел Димов, който получи червен картон. В ЦСКА не бива да разчитат само на последните минути, които им донесоха успех в няколко срещи от началото на сезона. Отборът за пореден път показа силата си в края на мача, но този път това не стигна за трите точки. И двата отбора изразиха недоволство от съдийството, но според мен нямат сериозни основания. По-скоро трябва да търсят причината в себе си - домакините в пропуснатата дузпа, а ЦСКА в закъснелия щурм. 
 
За пореден видяхме как класните играчи измъкнаха Лудогорец срещу Локомотив Пд. Мачът вървеше към равенство, когато само за три минути новите попълнения Алекс Сантана и Елвис Ману показаха защо струват толкова пари. Страхотни изпълнения на двамата решиха равностойния двубой в полза на разградчани. Иначе Локомотив отново показа, че е отборът, който се доближава до нивото на Лудогорец. Бруно Акрапович ги е научил да играят модерен и най-важното отборен футбол, т.е. всички да се подчиняват на колектива, без да изпъкват индивидуалностите, в това число и Митко Илиев. Очаквам Локомотив да се представи много добре и срещу Тотнъм, защото са смели и влизат без страх във всеки двубой. 
 
Впечатлиха ме головете на Галин Иванов, които донесоха победата на ЦСКА 1948 срещу Монтана. С риск да обидя някого, не бих подминал второто попадение, при което защитниците на гостите изглеждаха направо смешни. Иначе мачът беше напълно равностоен, като и двата отбора не бяха убедителни. 
 
Срещу Ботев Пловдив Царско село затвърди доброто си представяне от началото на сезона. Отборът продължава да е единственият без допуснат гол, което е страхотно постижение. Но като знам, че Любо Пенев работи с този състав от два-три месеца, това не ме учудва. Според мен той е отличен треньор, който някак си остава неразбран от клубните президенти. Проблемите на Ботев на ръководно ниво явно се отразяват и на отбора, защото показа много колеблива игра и накрая дори можеше да загуби. 
В Славия кризата май се задълбочава след напускането на Загорчич. Причината за загубата от Берое не е в Мартин Кушев, но не се вижда как отборът ще изплува от дъното. Венци Стефанов продаде много играчи и тяхното отсъствие трудно се компенсира. Няма да се получи с привличането на нови играчи, защото колектив не се гради за месец-два. На другия полюс е Берое, където Димитър Димитров-Херо очевидно е балансирал състава, който играе бързо, умно и резултатно.
 
Ботев Враца за пореден път не успя да спечели, този път и срещу 10 от Арда. Гостите от Кърджали играха в намален състав почти цяло второ полувреме, но и това не помогна на врачани. Тони Здравков е добър специалист, има и нелоши футболисти, но играта не им спори. Май изстреляха патроните още в първия кръг с победата над Лудогорец - това в кръга на шегата, разбира се.