Емил Велев е една от легендите на Левски и три пъти  шампион на България със "синия" екип. Той е последният треньор, извел тима от "Герена" до шампионска титла през 2009 г. Бил е още наставник на Славия, Локомотив Пд, Локомотив Сф, Добруджа, Монтана, Хасково. Специално за Gong.bg Велев анализира мачовете от четвъртия кръг в efbet Лига.
 
В Монтана Левски постигна първа победа в първенството, която освен че носи три точки, е много важна за повдигане на самочувствието на отбора. Но не мога да подмина факта, че успехът дойде срещу изключително слаб съперник, който на практика игра без вратар. Проспа целия мач, може би беше пил успокоителни, но даже и не го видях да се ядоса. Не видях обаче и стойностен футбол от страна на Левски, имаше доста хаотични действия, макар че така дойдоха някои от головете. Като удара с боц при първото попадение.
 
Хареса ми раздвижването в предни позиции, но това не е достатъчно. Продължавам да съм против чужденци като Паулиньо и Спиерингс да носят фланелката на Левски. Затова в Левски трябва по-бързо да забравят този мач и да мислят за следващия. Хубаво е, че той е у дома срещу Етър, който е на нивото на Монтана и очаквам отново изразителен резултат. 
 
Победата на ЦСКА не ме изненада, изненада ме тактиката на Стамен Белчев. Да играеш на собствения си стадион на контраатака и то срещу Славия - това не е поведение на водещ отбор. "Червените" започнаха така още с началото на мача, а не след като останаха с 10 души - не ги пресираха в тяхната половина, не бяха агресивни. Пълна глупост е, че победата им се дължи на характера, както каза треньорът им Белчев. Дължи се на огромния късмет, който ги покри и срещу анонимните малтийци в евротурнирите. Как иначе да биеш два пъти поред с автогол в добавеното време на мача. 
А Славия още три дни да бяха играли, пак нямаше да вкарат. Та те не отправиха един свестен удар за целия мач, нямаха предимство дори в притежанието на топката, а цяло второ полувреме играха с човек повече. Видях, че се задъхват дори на моменти. Нищо хубаво не мога да кажа за "белите", в които видях и много бледи юноши. Вярно, от школата са, но не показаха нищо. А и много безотговорна игра на резервите. Бенгюзов например влезе като сърдито старче и неслучайно си вкара автогол. 
 
Очаквах Загорчич да бъде сменен много по-рано. Загадка е за мен защо на Овча купел го дундуркаха три години. Успехът му се изчерпва с една Купа на България, дошла най-вече с помощта на Гошо вратарчето. 
 
Лудогорец спечели срещу Етър с класа. За мен шампионите са свалили нивото си от предните години, но притежават играчи с много индивидуално майсторство. Затова и струват много пари. Не е случайно, че головете във Велико Търново вкараха двама, които влязоха от пейката. В Лудогорец няма резерви, има два равностойни отбора. Правят ротация и това много им помага, особено в края на сезона.
 
Голяма скука предложиха Царско село и ЦСКА 1948. Отборът на Балъков няма потенциал, взе 2-3 застаряващи звезди, които с нищо няма да помогнат. Сигурно в клуба вече са разбрали колко огромна е разликата между Първа и Втора лига. Отборът тепърва ще има проблеми, защото играчите повече ходят вместо да тичат по време на мачовете. Ще видим какво ще стане с новите правомощия на Балъков, който вече е главен мениджър - ще отговаря за детско-юношеската школа, за методиката, за феншопа.
Царско село за мен е третото ЦСКА. Стойне Манолов е болен цесекар - неслучайно цялата му база е червена, включително и екипите на отбора. Има и локомотивска жилка, но съотношението е 80 към 20 в полза на ЦСКА. Познавам го добре и то много преди Тити Папазов и останалите. Царско село заслужено е в елита, имат нормална селекция, а с привличането на Любо Пенев за треньор и професионализмът се вдига. 
 
Локомотив Пловдив спечели срещу Черно море в равностоен мач, който можеше да завърши и наравно.Отново видяхме гениален Митко Илиев и това беше в основата на успеха. Срещнаха се два добри отбора и варненци могат да съжаляват, че си търгнаха с празни ръце от Пловдив. 
 
Локомотив извади голям късмет с жребия в Лига Европа. Играчите ще излязат срещу Тотнъм, което ще им даде възможност да бъдат забелязани в Европа.
Арда и Ботев Пловдив направиха много здрав мач с хубави голове. Двата отбора показаха добра физическа форма, показаха доста интересни неща в атака. Тимът на Арда игра с настроение, особено Спас Делев и Коконов. Радва ме и фактът, че имаше много хора на стадиона в Кърджали. В Ботев явно се отразява напрежението между феновете и ръководството на клуба, призна го и треньорът Ферарио Спасов.
 
Катастрофата на Ботев Враца в Стара Загора беше очаквана, поне за мен. Отбор, който бие шампиона в началото, не го чака нищо добро - това е закономерност. Врачани спечелиха срещу Лудогорец на старта и си помислиха, че са страхотни. И сега трудно могат да излязат от тази заблуда. Все пак имат добър треньор като Тони Здравков и се надявам той да ги извади от това състояние. Само с корекции по състава едва ли ще получи, но има и други методи. 
В състава на Берое има много добри атакуващи играчи и затова Херо не залага на предпочитаната от него прибрана тактика. Отборът играе интересно и разнообразно, не е случайно, че вкарва и много голове. 
 
Сега предстои прекъсване на шампионата за две седмици - това е един микроцикъл, който може да бъде използван от треньорите. Защото се вижда, че не всички са добре подготвени - схващат им се краката, задъхват се, имаше и немалко контузии.