Александър Станков няма нужда от представяне. У нас е бил треньор на ЦСКА, Черно море, Локомотив Пловдив и младежкия национален отбор. В чужбина направи добра кариера в Китай, където записа успехи с няколко отбора, работил е още в Русия и Кипър. Специално за Gong.bg Станков анализира мачовете от третия кръг в efbet Лига.
 
Безспорно голямата изненада на кръга беше на "Герена". Признавам, че въпреки катаклизмите в Левски, не съм очаквал да загубят на своя стадион от Царско село. Още повече ме учуди примиренческото поведение на отбора, което беше направо дразнещо, дори и за неутралните фенове. Затова разбирам недоволството на привържениците на Левски, имат пълното право да ги критикуват.  Играчите само симулират желание за игра и това ясно се вижда. Да, има проблеми в клуба и няма как това да не се отразява, но би трябвало футболистите да дават повече за отбора. Щом носят "синята" фланелка, нямат право да се крият. 
Някои се нахвърлиха и върху Георги Тодоров, но аз не смятам, че той носи вината. Съгласи се да поеме отбора в момент, в който мнозина биха отказали и трябва да бъде уважаван за смелото си решение.
 
Царско село изигра правилно мача, бранеше се добре, както впрочем го прави от началото на сезона. Доказва го и фактът, че отборът не е допуснал гол в първите си три срещи. Това говори и за отлична работа на треньорите с вратарите и защитата. Тимът на Пенев се възползва по най-добрия начин от ситуацията, която се откри в края на първото полувреме. Голът дойде след грешка на левия бек Матео Стаматов, но и останалите в защита бяха статисти. 
Категоричен съм, че спортно-техническите аргументи на Царско село не са по-големи от тези на Левски, затова загубата е толкова неприемлива. Още повече, че след гола "сините" имаха цяло полувреме да реагират.  Едно положение в края е твърде малко, ако искаш да обърнеш мача. Няма оправдание за начина, по който Левски проведе срещата. Както и за младите играчи - притеснени и сковани в най-възможния удобен момент да се докажат.
 
За чужденците също не мога да кажа нищо добро. Например Стайн Спиерингс, който с нищо не убеждава, че е играч за Левски. Срещу Царско село беше бавен и тромав, както впрочем и в предишните срещи. Но не приемам и освиркванията към Станислав Иванов, не е справедливо. Главата му е размътена от приказките за трансфер, което е нормално за всеки млад играч. На това се дължи спадът в играта му, сигурен съм.
 
Другата голяма изненада поднесе Арда. Не очаквах да спечели срещу ЦСКА 1948, но пък победата беше напълно заслужена. Играчите на Балъков бяха доста бавни, имаха тежки докосвания и бяха много колебливи при изнасяне на топката. Така се стигна и до първия гол на Арда. В хода на мача проблемите на ЦСКА 1948 ставаха все по-видни, въпреки че това е отборът, който имаше най-много време за подготовка. Според мен една от причините е фактът, че 4-5 от новите попълнения се присъединиха към отбора няколко дни преди първия кръг и така се е нарушил баланса в състава. 
 
Но очаквам ЦСКА 1948 да се стабилизира, най-вече заради присъствието на класни играчи в тима, визирам най-вече  Мартин Камбуров. Въпреки че е на 39 години, той е в отлична форма - тренира много здраво и е режимлия за пример. Да, с него се работи трудно, но така е с всички топ футболисти. Истината е, че от добряците големи играчи не стават. 
Победата на ЦСКА във Враца дойде трудно, макар че домакините не успяха да повторят играта си от успеха срещу Лудогорец. Отново имаше критики към Соу, но пък той донесе трите точки. Новите в ЦСКА пак не успяха да ме убедят, но пък и аз не обичам да прибързвам с оценките. Радва ме привличането на Георги Йомов, защото много го харесвам и съм сигурен, че на "Армията" ще разкрие още повече таланта си. Но трябва да играе, независимо дали Греъм Кери ще бъде продаден. Не защото е българин, а защото е по-добър. 
 
В Лудогорец със сигурност не се притесняват дали са уцелили с трансферите това лято. Текпетей, Марин и Сантана определено са класа и очаквам да вдигнат още повече нивото на отбора. Хубаво ще е Кешерю да има силна конкуренция и в лицето на испанеца Марин ще я получи. Не очаквах толкова убедителна победа на Лудогорец във Варна, защото Черно море е доста стабилен тим. Илиан Илиев залага на доста млади играчи около опитния Матиас Курьор, който е истинско богатство.  Аз бях треньорът, който го доведе в Черно море преди шест години. Взех го от един испански отбор в трета дивизия. После ходи да играе в Грузия, Казахстан, Южна Корея и е хубаво, че пак е във Варна, макар и вече на 32 години. 
 
С оглед на трансферната политика на Славия това лято домакинската загуба от Локомотив Пловдив е напълно резонна. Тимът от "Овча купел" се раздели с 4-5 души и това се отразява на играта. Локомотив е далеч от игровата си форма през миналия сезон и това е обяснимо с карантината, под която бяха подложени 9 души от отбора. 
 
Интересен развой имаше на мача в Коматево. Два гола на Берое в първите 4 минути, после пълен обрат и накрая 3:3. Не съм учуден от ключовата роля на Тошко Неделев, той е барометърът за играта на Ботев, може да реши всеки мач. Още след първия кръг прогнозирах голямо бъдеще за Станислав Работов и се радвам, че вече получи първата си повиквателна за националния отбор. По принцип е хубаво един такъв играч да мине първо през младежкия тим, но пък това може да ускори развитието му. Работов е на 18 години - възраст, на която в Англия и Франция талантите вече имат над 50 мача за първите отбори.
 
Двубоят Монтана - Етър показа, че нито един отбор няма да се предаде без бой. Гостите уж са без треньор, без пари, а бяха на две минути от първата си точка този сезон. За новак в efbet Лига Монтана се представя доста стабилно и уверено. 
 
В този трети кръг домакините записаха само една победа и едно равенство, останалите пет срещи бяха спечелени от гостите. Това е хубава тенденция и дано продължи и в следващите кръгове. Освен това само Етър е без спечелена точка, а и няма отбор с пълен актив. От цифрите може да се прогнозира, че ни очаква равностоен шампионат, а на мен ми се иска и да е по-качествен от предишния.